Start Smart: Forskning blir praksis – bedre team fra dag én

egeland schei
Høsten 2022 lanserte NHH-professorene Therese Egeland og Vidar Schei Start Smart. Da hadde 150 ulike team allerede deltatt i testingen. I dag er Start Smart en lisensiert metodikk. Alle som ønsker å bruke verktøyet kan laste det ned gratis. Foto: Ingunn Gjærde
Av Sigrid Folkestad

27. februar 2025 07:55

Start Smart: Forskning blir praksis – bedre team fra dag én

Et forskningsbasert verktøy utviklet ved NHH hjelper organisasjoner og bedrifter med å skape effektive og velfungerende team. Bak metoden står NHH-forskerne Therese Egeland og Vidar Schei.

Therese Egeland, professor ved Institutt for strategi og ledelse, NHH.
Therese Egeland, professor ved Institutt for strategi og ledelse, NHH.

«Vi får bare én sjanse til å gjøre et førsteinntrykk. Men kan det som skjer de første minuttene av en interaksjon, være så avgjørende?»

Forskning viser at oppstarten av nye team er kritisk for videre samarbeid. Uklare mål, ulike forventninger og dårlig kommunikasjon kan skape misforståelser og redusere effektiviteten.  

Professorene Therese Egeland og Vidar Schei ved Institutt for strategi og ledelse har vært i forskningsfronten på dette feltet. De har i mer enn ti år gjort studier på team, psykologiske kontrakter og trygghet i team (se referanseliste).  

vidar schei
Vidar Schei, professor og instituttleder ved Institutt for strategi og ledelse, NHH.

Cut me some slack 

Allerede i 2015, belyste Egeland og Schei hvordan strukturerte teamkontrakter bidrar til bedre samarbeid og øker effektiviteten. Den vitenskapelige artikkelen Cut me some slack: The psychological contracts as a foundation for understanding team charters viser at forventningsavklaringer - tidlig i et teams etablering - gir bedre prestasjoner. Et annet sentralt element i denne artikkelen er hvordan gjensidig forståelse reduserer konflikter og forbedrer teamdynamikken. 

En annen vitenskapelig artikkel er Start Smart: Effektiv oppstart av team (2019). Her gir Egeland og Schei en vitenskapelig kontekst for hvordan nærings- og samfunnsliv kan utvikle arbeidet med team. Artikkelen understreker hvordan team, som ofte er satt sammen på kort varsel, drar nytte av strukturert oppstartsarbeid for å bygge tillit og samarbeidsstrategier.  

Den viser hvordan bruk av forskningsbasert verktøy – slik Start Smart ble i 2022 - fører til bedre måloppnåelse i prosjektteam. Artikkelen bidrar til forståelsen av hvorfor det er viktig å legge en solid forskningsbasert plattform for teamutviklingsverktøy. 

Lansering i 2022 

Forskningen på feltet ledet dem inn på et nytt spor og skjøt fart da Harald Engesæth i AFF kontaktet Egeland og Schei med spørsmål om de kunne utvikle verktøyet. Sammen med AFF, et konsulentselskap i NHH-miljøet, utviklet og testet Egeland og Schei ut verktøyet gjennom interne prosesser ved Universitetet i Bergen.  

Høsten 2022 lanserte de Start Smart. Da hadde 150 ulike team allerede deltatt i testingen. I dag er Start Smart en lisensiert metodikk. Alle som ønsker å bruke verktøyet kan laste det ned gratis, og det er også tilgjengelig på engelsk.  

Smarttelefoner bør ut av klasserommene

En doktorgradsavhandling fra NHH utløste debatten om forbud mot smarttelefoner i skolen: Sara Abrahamssons forskning viste at forbud mot telefoner førte til bedre karakterer og mindre mobbing. Nå strammer regjeringen inn reglene for smarttelefonbruk betydelig.

Terminologiforskning med varig avtrykk

Mer enn to tiår med forskning på terminologi har hatt varig innvirkning på kunnskapsformidling og ført til utviklingen av den første norske portalen for fagspråk og terminologi.

Hittil har verktøyet nærmere 70.000 sidevisninger og over 25 000 nedlastinger.  

Flere hundre selskaper  

Start Smart er altså utviklet gjennom forskning og samspill med praksisfeltet, og det har vist seg å gi samfunnsmessige gevinster. Metoden hjelper bedrifter og organisasjoner, næringsliv og offentlig sektor med å utvikle sterke, effektive og inkluderende team ved å strukturere samtaler rundt ambisjoner, mål, styrker, svakheter og personlig brukermanual.  

Flere hundre bedrifter har allerede tatt i bruk Start Smart.  

Verktøyet blir benyttet i store selskaper som DNB, Gjensidige, Kongsberggruppen, Sparebanken Vest og Odfjell Drilling, men også mindre bedrifter som konsulentselskapet Matae, og Edrupt, en eksamensforberedelsesbedrift. I offentlig sektor har blant annet Norges Bank, Oslo Universitetssykehus, Klima- og miljødepartementet, Skatteetaten og Bergen kommune brukt Start Smart. 

Revolusjon i styrerommene: Forskning på kjønnskvotering

I 2005 ble Norge det første landet som innførte krav om at selskaper av en viss størrelse skulle ha kjønnsbalanse i styrene sine. Kjønnsreformen ble møtt med kritikk, men studier av B. Espen Eckbo, Knut Nygaard og Karin Thorburn utfordret den rådende oppfatningen om kostnadene ved reformen.

«Tilgjengelig for alle»  

Ole Kristian Andersen er leder for prestasjonsutvikling i Gjensidige.  

Han trekker fram det faktum at Egeland og Schei har gjort Start Smart tilgjengelig på NHHs nettsider, og beskriver det som en «gave til alle som er opptatt av samspill, samhandling og teamutvikling.  

Barrierer mot å ta i bruk bærekraftige løsninger

Et forskningsprosjekt om bærekraft utført ved NHH har bidratt til utviklingen av nye forretningsmodeller og et nytt forretningsområde i Orkla, ifølge Norges forskningsråd.

«Fra første stund jeg brukte det i kundesenteret vårt, har jeg vært imponert over hvor raskt man kommer til kjernen av det som er nødvendig å adressere i etableringsfasen av et nytt team». Verktøyet har fått stor oppmerksomhet i Gjensidige Privat og er nå er klart foretrukket verktøy når de starter team i kundesenteret. For en tid tilbake startet de opp med 16 team med Start Smart. 

«Vi har blitt mer effektive, fordi vi raskere har fått til en god teamdynamikk i nystartede team».  

Referanser

Forutsetninger for å lykkes 

Ifølge HR-direktør Katrine Brosvik Thorsen ved Universitetet i Bergen har metodikken ført til langt bedre etablering og utvikling av grupper:  

«Det er tydelig avklaring av mål og arbeidsform kombinert med en personlig vinkling, som gir gruppene gode forutsetninger for å lykkes». 

Også Fiskeridirektoratet har brukt verktøyet i ledergrupper og team med stor suksess:  

«En viktig brikke i arbeidet med psykologisk trygghet og ledergruppeutvikling».   

Tilbakemeldingene fra bedrifter som benytter Start Smart kan oppsummeres slik: 

  • Økt produktivitet gjennom bedre teamkoordinering og rolleavklaring.
  • Redusert konfliktnivå ved å etablere felles forventninger tidlig i samarbeidet.
  • Bedre beslutningsprosesser som følge av tydeligere kommunikasjon og struktur