Korrupsjonsavsløringer
Offentlig ansatte og politikere imot penger og gaver fra personer som helt åpenbart er ute etter å påvirke beslutninger. Er de korrupte?
Professorene Linda Nøstbakken og Tina Søreide deltar i hver sin debatt under årets Forskningsdagene i Bergen.
Torsdag 29. september er det klart for Korrupsjonsavsløringer på Litteraturhuset i Bergen.
På morgenen dagen før er det duket for Arktis - postkortidyll eller ville vesten med Nøstbakken.
Begge arrangementene blir strømmet på Morgenbladets nettside.
Yara og Drevland-saken
Det er to svært interessante korrupsjonssaker som er i søkelyset denne høsten. Den ene er Yara. Den andre er Drevland-saken. Tidligere ordfører i Bergen er siktet for grov korrupsjon.
«Det startet med at cruiseskipet «Viking Star» skulle døpes på Vågen i Bergen. Dåpsdagen var selveste 17. mai og ordfører Trude Drevland (H) var skipets gudmor. Så ble det bråk».
Dette skrev BT høsten for ett år siden.
Hvilke typiske trekk er det ved denne saken, og hvorfor var det så viktig å få den opp i dagen?
Med Yara har vi trolig fått norgeshistoriens mest alvorlige korrupsjonssak. Selskapet har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner i forbindelse med forhandlinger i Libya og India. Flere i ledelsen ble dømt, men saken ble anket og går nå i Borgarting lagmannsrett.
Ødeleggende effekter
I utviklingsland har korrupsjon ødeleggende effekter på demokrati og rettferdig økonomisk fordeling. Også norske selskaper i utlandet blitt tatt med buksene nede. Men hvordan lage god butikk i et gjennomkorrupt samfunn? Og hvilken beskyttelse har egentlig varslere?
Noen av landets fremste forskere på området møtes for å diskutere problemene, og se hva som finnes av løsninger. I panelet sitter følgende:
- Korrupsjonsforsker Tina Søreide er professor ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap
- Varslingsekspert – kjent fra en rekke presseoppslag, ikke minst Monica-saken i Bergen – og tidligere NHH-forsker Birthe Eriksen, nå advokat i Bergen
- En av de som kjenner det bergenske næringsliv er Thorstein Selvik, som driver finansrådgivningsselskapet Ace Capital. Han er NHH-er, nettverksbygger og mannen bak byens «herremiddager»
- Filosof og retorikkekspert Hans Marius Hansteen, UiB
Fra salen deltar Trond Olav Skrunes, leder for Samfunn i Bergens Tidende.
Tid og sted:
Torsdag 29. september kl.19.00 – 20.30, Auditoriet på Litteraturhuset i Bergen
Arktis – postkortidyll eller ville vesten?
Temperaturen stiger, isen smelter og torsk og andre viktige ressurser flytter stadig lenger nord. Noen roper jippi og vil ha fritt frem for fiskeri og oljeboring i Arktis. Andre krever at vår «siste villmark» forblir urørt.
Med dagens utslippstempo vil Barentshavet være 9 grader varmere mot slutten av århundret. Det kan få alvorlige følger for de nordlige økosystemene. Men når isen smelter, åpner det seg også nye muligheter for fiskeri og olje- og mineralutvinning.
La Arktis være i fred, sier verneinteressene. Bærekraftig ressurs-utnytting er ok, svarer andre. Må det være et enten eller?
Panel:
- Professor Linda Nøstbakken, energiøkonom, Institutt for samfunnsøkonomi
- Erik Olsen, forsker ved Havforskningsinstituttet
- Halvard Raavand, rådgiver på Arktis havmiljø ved Greenpeace
Tid og sted
Onsdag 28. september kl. 09.00 – 10.30, Olav H. Hauge på Litteraturhuset i Bergen