Jeg tror ikke generaliseringer om kvinner og menn vil bringe oss videre.
Beate Karlsen
Jeg tror ikke generaliseringer om kvinner og menn vil bringe oss videre.
Beate Karlsen
Seks nye strategier kan sikre bedre kjønnsbalanse i toppledelsen i næringslivet.
Det finnes fremdeles lederkulturer som bygger på verdier og idealer som er sterkt knyttet til mannsstereotypier, og som ureflektert ser på det som naturlige spilleregler. Jeg var for en tid tilbake på besøk i en slik kultur. Jeg skulle holde foredrag for en stor forsamling på et hotell. I salen kom en mann og spurte høflig om Wi-Fi koden. De to neste henvendelsene handlet om kakeservering.
Kvinnene som denne gruppen menn møter på hotell, er betjening, ikke foredragsholdere. For meg var dette et eksotisk besøk, men anekdoten får stå som en påminning om at kjønnsstereotyper lever og bidrar til å forme handlingsrom for både kvinner og menn.
Da næringsminister Monica Mæland i Aftenposten svarer at det er pussig at vi henger etter i likestilling på toppen, føyer hun til: «Jeg tror delvis at det kommer av hindre, og delvis hva kvinnene selv velger».
Det er det man kan si med ryggen fri, men spørsmålet er om mer kunnskap om dette vil mobilisere til økt kvinneandel på toppen. Kvinnene håndterer hindringen ulikt, og de velger ut fra sammensatte situasjonsbilder. Det inkluderer virksomhetens kultur, fase i livet og familiens totalbelastning. Sammensatte forklaringer fenger kanskje ikke like godt som «født sånn eller blitt sånn». Jeg tror ikke generaliseringer om kvinner og menn vil bringe oss videre.
Debatten om hvorfor vi ikke har flere kvinner i topplederroller i næringslivet, har kanskje dreid seg for mye om hindringer, kvinnelig vilje og usynlige glasstak. Jeg tror at rammen for diskusjonen må settes på ny. Jeg håper at de som skal legge strategien for Mæland i den nye eierskapsmeldingen, tør å tenke nytt om kjønnsbalanse i toppledelsen. Debatten kan fort bli begrenset til et spørsmål om kvotering eller ei. Her er seks alternative strategier som bør utforskes:
Da gjenstår bare det siste finaleheatet. Hvilke mekanismer gjør at kvinner sjeldnere vinner finaleheatet i utvelgelsesprosessene til topplederstillingene? Kan det hende at kravspesifikasjonen er feil?
Konkurransen om toppjobbene må være skarp, men nåløyet bygge på riktige kriterier.
Denne artikkelen sto første gang på trykk i Dagens Næringsliv 11 mars 2015.