
Se verden gjennom NHH: Dra på utveksling to ganger!
Møt noen av våre studenter i Australia, New Zealand, Italia og Portugal.
Brorparten av NHH-studenter drar på utveksling i løpet av studietiden.
– Det kjekkeste med utveksling er alle de spontane møtene og gode minnene som følger!
Det sier Emil Kristiansen som nå tar et semester i Porto, Portugal.
– Mye av magien ligger selvfølgelig i det at Brisbane har sommer nesten hele året, og man kan sitte ute og nyte solen, mens man jobber med innleveringer, sier Mari Walde.
Masterstudent Snorre Helno i Torino, synes det er veldig kjekt å bli kjent med folk fra hele verden.
– Oppholdet så langt har vært fantastisk. Jeg bor i kollektiv med tre andre jenter fra NHH, og vi har det veldig gøy sammen, sier Anna Stina Bjørlo Stafsnes i New Zealand.
Hvis du tar en master hos oss, kan du velge et semester i utlandet to ganger!
Nysgjerrig på NHH? Hør fra våre studenter!


Dette er BEDS: – Stor relevans i næringslivet
Anna Stina Bjørlo Stafsnes
- 26 år
- Fra Førde
- Master i strategi og ledelse
- På utveksling i New Zealand ved Universitetet av Waikato i Hamilton.
- "Jeg vil absolutt anbefale andre å dra på utveksling. Du får en unik kombinasjon av faglig påfyll, personlig utvikling og minner for livet. Det er en fantastisk mulighet til å oppleve en ny kultur, møte nye mennesker og lære på en annen måte enn hjemme. Du får også et nytt perspektiv på både studier og deg selv."
Foto: Vegard Fimland
varme kilder og rugby
Stafsnes har flyttet over halve kloden til Hamilton, New Zealands fjerde største by lokalisert på Nordøya.
Gjennomsnittstemperaturen er godt plassert på 20-tallet, med flotte strender av sort, vulkansk sand i nærheten.
Tidligere i år dro hun også på en helt spesiell tur i en campingbil på Sørøya:
– Første stopp var Lake Tekapo, der var vi på stjernekikking mens vi badet i varme kilder. Det var så klart at vi så Melkeveien og utallige stjerner.
Når hun ikke er på utflukter eller ser Chiefs spille rugby, tar 26-åringen fag innenfor mikroøkonomi, finans og økonomistyring.
– Undervisningen foregår på engelsk, og det går fint, selv om man må kjenne litt på egne engelskkunnskaper. Det er mer obligatorisk oppmøte og flere innleveringer enn det vi er vant til fra NHH, men mye er også likt. Det har vært spennende å få innsikt i en ny kultur og faglige perspektiver.
For å unngå ubeleilige utfordringer, gjelder det å planlegge godt før avreise, råder Stafsnes.
– Mine beste råd til andre som vurderer utveksling er å starte planleggingen tidlig, bruke tid på å undersøke fag og universitet, være åpen for nye mennesker og inntrykk, og ikke minst: husk å nyte oppholdet. Tida går utrolig fort!

Snorre Helno
- 25 år
- Fra Lier
- Master i FIE (finansiell økonomi)
- På utveksling i Italia ved Universitetet i Torino (UniTo)
- "Anbefaler helt klart utveksling, det er et spennende avbrekk fra hverdagen hjemme og ikke minst en skikkelig minnerik opplevelse. Noe av det kjekkeste er å bli kjent med folk fra hele verden og få internasjonale venner. "
Foto:Privat
ski, fotball og pasta
– Torino er en veldig fin by med stort utvalg av aktiviteter - alt fra sightseeing og matopplevelser til museer og sosiale arrangementer. Vi har alle fått i oss bra med pasta så langt!
Det sier masterstudent Snorre Helno i Italia.
Ved universitetet i Torino går det svimlende 80 000 studenter:
– Det skjer alltid noe på campus, sier Helno.
25-åringen vektlegger, som Stafsnes, at det er mye obligatorisk oppmøte. I tillegg er det flere innleveringer enn han er vant med fra NHH.
– Karakterer settes normalt ikke bare på bakgrunn av en avsluttende eksamen, men heller som en helhetsvurdering av innleveringer, presentasjoner, aktivitet i forelesning og lignende, forklarer han og legger til:
– Temaene dreier seg stort sett om samfunnsøkonomi og klima. Kan varmt anbefale faget "Environmental Crimes" til de som vil utveksle hit i fremtiden!
Mellom innleveringene har Helno også rukket å oppleve mye av nord-Italia.
– Deriblant skitur til Bardonecchia og byturer til Genova og Portofino. For de fotballinteresserte kan jeg også nevne at Torino er hjemby til hele to storlag, samtidig som Milano og San Siro bare er halvannen times reisevei unna med tog. Vi har så langt fått med oss tre kamper, inkludert Milano-Derby!

Mari Walde
- 21 år
- Fra Stavanger
- Bachelor i økonomi og administrasjon
- På utveksling i Australia ved Universitetet i Queensland
- "Brisbane er en flott, spennende og trygg by- og jeg anbefaler den på det varmeste!"
Foto: Helge Skodvin
Joggegruppe til dykking ved skipsvrak
– Det fine med utveksling er at man kun har valgfag, og fagene kan være fra andre fagområder enn bare økonomi. Jeg har derfor selv valgt å ha to fag som går inn under internasjonal politikk og utviklingsstudier, i tillegg til to økonomifag. Dette gjør at hverdagen min er enda mer spesifikt tilpasset mine interesser.
Det sier Mari Walde som nå har bostedsadresse i Brisbane, Australia.
Hun har satt særlig pris på studentklubben, Quest, hvor internasjonale studenter kan samles til ulike aktiviteter som jobbeturer, pikniker, barkvelder og utflukter.
– Dette har så langt vært en fantastisk og rimelig måte å oppleve Australia på. For eksempel er jeg påmeldt en tur til en øy utenfor byen hvor vi blant annet får teste seiling og dykking langs skipsvrak. For ikke å glemme at vi er garantert å møte på kenguruer, og det er også en mulighet for at vi ser hval. Jeg skal også på surfekurs på Gold Coast, og dykketur til Great Barrier Reef fra Townsville.
Walde setter også stor pris på campus:
– Det er helt enormt og har massevis av plasser å sitte, både ute og inne. I tillegg er det fullt av kafeer og andre spisesteder, og de deler til og med ut gratis middag fem dager i uken, sier hun og legger til:
– Mye av magien ligger selvfølgelig i det at Brisbane har sommer nesten hele året, og man kan sitte ute og nyte solen, mens man jobber med innleveringer. Det meste av arbeid føles mye enklere om det gjennomføres i 25 plussgrader på en gressplen med nydelig utsikt over en liten innsjø.

Emil Kristiansen
- 24 år
- Fra Oslo
- Master i FIE (finansiell økonomi)
- På utveksling i Portugal ved Universitetet i Porto
- "Det kjekkeste med utveksling er alle de spontane møtene og gode minnene som dukker opp! Allerede første uken i Porto gikk det opp for meg at verden er mindre enn man tror."
Foto: NHH
portvinsmaking og surfing
– Porto er en fantastisk by – vakker, livlig og full av sjarm. Folkene er utrolig imøtekommende, og det er alltid noe sosialt å finne på – enten det er Erasmus-arrangementer, fellesmiddager eller turer med andre internasjonale studenter.
Det sier Emil Dyrø Kristiansen som i sitt siste semester har valgt å reise til Portugals nest største - og verdensarvlistede by.
Han sier skolen er bra med dedikerte forelesere og spennende fag.
– I Porto er det en god balanse mellom studier og fritid, akkurat som det burde være! Det er også lett (og billig) å komme seg rundt på spennende dagsturer – enten du vil surfe i Nazaré, eller smake på litt portvin i Dourodalen. Det som virkelig gjør opplevelsen spesiell er den fantastiske maten, avslappede kulturen, og internasjonale studentboblen, utdyper 24-åringen og legger til:
– Jeg vil absolutt anbefale alle å dra på utveksling, man kommer til å vokse enormt på det. Dette er tredje gang for meg, og jeg lærer fremdeles nye ting om meg selv.

råd fra studentene
Ble du fristet til å dra på utveksling? Da vil du sette ekstra pris på rådene fra våre studenter:
- Lær deg litt av språket før du reiser.
- Det kan være en idé å spare opp litt penger før du reiser.
- Fiks bolig før ankomst - spar deg for unødvendig stress (og pass opp for svindel!).
- Prøv å bli kjent med flere enn den gruppen nordmenn du reiser sammen med, ellers går dere glipp av noe av det morsomste med utveksling.
- Følg nøye med på e-poster fra både NHH og vertsuniversitetet - viktig info kommer der
- Lag en plan med hva du vil rekke i løpet av utvekslingen. Tiden går fort!
- Ikke vær redd for å spørre de lokale om tips til restauranter, aktiviteter og lignende.
- Vær forberedt på at skolehverdagen og undervisningen kommer til å være ulik det du er vant med
- Vær åpen - prøv lokal mat og bli kjent med folk!
- Nyt tiden! Reis rundt, opplev så mye som mulig og ikke vær redd for å ta initiativ!

Skyhøye jobbtall for ferske siviløkonomer: Ane (25) gikk fra NHH til Finanstilsynet
