NHH blir ikke den samme uten ham
Det var med stor sorg vi mottok budskapet om Victor Normans bortgang. NHH blir ikke den samme uten ham.
Victor D. Norman kom til NHH i 1971, med mastergrad fra Yale og doktorgrad fra MIT. Som 28-åring ble han i 1975 professor i samfunnsøkonomi på NHH, og var, med få avbrudd, i den rollen til han gikk av med pensjon i 2016. På 1990-tallet var han i noen år professor ved daværende Høyskolen i Agder. Han var rektor på NHH fra 1999 til han ble kalt til Kongens bord som Arbeids- og administrasjonsminister i Bondevik II-regjeringen i 2001.
Victor Norman har gjennom sin faglige tyngde, sterke engasjement og urokkelige tro på viktigheten av å anvende sin kunnskap og kompetanse på aktuelle samfunnsutfordringer, satt store spor etter seg, både på NHH, nasjonalt og internasjonalt.
Victor har hatt stor innflytelse innen faget internasjonal handel. Han bidro med banebrytende forskning og var blant et lite knippe av internasjonale økonomer som på slutten av 1970-tallet utviklet det som har blitt kalt ny handelsteori. I begrunnelsen for tildelingen av Nobelprisen i økonomi til Professor Paul Krugman i 2008 fremheves betydningen av ny handelsteori, og det ble vektlagt at flere økonomer parallelt utviklet tilsvarende teori, deriblant Victor Norman.
På 1980- og 90-tallet sto europeisk integrasjon på agendaen. EUs indre marked ble skapt, muren falt, og Norge fikk EØS-avtalen. I denne perioden bidro Victor til innflytelsesrike, anvendte analyser av økonomisk integrasjon og næringsklynger, og således til kunnskapsgrunnlaget for næringspolitikken i en brytningstid.
Victor Norman har skrevet flere lærebøker og populærvitenskapelige bøker. Hans lærebok En liten, åpen økonomi ble første gang utgitt i 1983, og er fortsatt pensum ved mange utdanningsinstitusjoner. Boken Theory of International Trade som han utgav sammen med Princeton-professor Avinash Dixit i 1980, har blitt en klassiker internasjonalt innen fagfeltet.
Victor Norman har vært medlem av det Norske Vitenskapsakademiet siden 1994, og i 2009 mottok han Fridtjof Nansens belønning for fremragende forsking. I 1991 ble han utnevnt til æresdoktor ved Handelshögskolan i Stockholm.
Victor var en miljøbygger. Han brant ikke bare for internasjonal økonomi, men også for relevant og anvendt forskning generelt. Gjennom flere store prosjekter viste han en unik evne og vilje til å utvikle organisasjonen og, ikke minst, legge til rette for yngre forskeres utvikling. Med stor raushet brukte han sin faglige tyngde og sitt internasjonale nettverk til å hjelpe unge forskere opp og frem. Han var en forkjemper for likestilling og kvinner i akademia, og så tidlig betydningen av å bygge opp gode forskningsmiljøer med sterk internasjonal forankring.
Victor så også tidlig betydningen av å knytte bånd mellom næringslivet og den anvendte forskningen. Han var sentral i opprettelsen av Senter for Anvendt forskning, senere Samfunns- og Næringslivsforskning AS på NHH.
Internasjonalt nøt Victor stor respekt. Han var bl.a. research fellow ved Centre for Economic Policy Research (CEPR) og en av initiativtakerne til den årlige møteplassen for forskere på fagfeltet internasjonal handel, European Research Workshop in International Trade (ERWIT), som har funnet sted årlig siden 1988. Han var også med i redaksjonsrådet for det innflytelsesrike tidsskriftet Economic Policy i flere perioder. Han arrangerte til en rekke konferanser og seminarer på NHH, med deltakelse fra de aller fremste internasjonale forskerne på fagfeltet.
Oppretter formidlingspris til ære for Victor D. Norman
Generasjoner av siviløkonomer kjenner Victor som en eminent foreleser. Han underviste på alle nivå – bachelor, master og ph.d., men han likte best å forelese for de store kullene på bachelornivå, så «alle» kjente Victor. Selv komplisert teori ble spennende og relevant med Victor som foreleser. Han viste stor omsorg for studentene, og sa aldri nei til å stille opp. Han mottok NHH-studentens æresbevisning, Bronsesvampen, flere ganger, første gang allerede i 1973 og siste i 2014, og han fikk NHHs Pris for fremragende lærerinnsats både i 2006 og 2016. Et tydelig tegn på Victors popularitet, var NHH-studentenes brede mobilisering for å få ham tilbake til NHH etter et par år i Kristiansand på 1990-tallet. Og da Victor holdt sin siste forelesning på NHH var auditoriet stappfullt, og tidligere og daværende studenter hadde samlet inn til en gave som ble overrakt ham til enorm applaus.
Victor Norman er godt kjent langt utover NHHs og økonomenes rekker. Hans sterke samfunnsengasjement og unike evne til å anvende faglige innsikt på aktuelle samfunnsspørsmål ga seg mange utslag.
Få, om noen, norske økonomer har formidlet faglig innsikt til så mange mennesker som Victor. Fra slutten av 1970-tallet til kort tid før sin bortgang skrev han nærmere 400 kronikker i norske aviser, spesielt i Dagens Næringsliv; han ga utallige foredrag, var med i diverse styrer i næringsliv, akademia, kulturliv og frivillige organisasjoner, og ledet og deltok i en rekke innflytelsesrike offentlige utredninger og ekspertutvalg både nasjonalt og internasjonalt, med stor betydning for det offentlige ordskiftet, for politikken og for den norske samfunnsutviklingen.
Victor var en fantastisk formidler som evnet å gjøre selv de mest kompliserte sammenhenger forståelige og engasjerende, og han ble belønnet med flere priser for sin formidling. I 2011 mottok NHHs Pris for fremragende formidling, og i 2021 Kverulantprisen på Kåkånomics-festivalen. Kort tid før hans bortgang ble det tatt initiativ til å opprette «Victor D. Normans formidlingspris».
Studentene rørte Victor Norman
Victor var opptatt av at politikk skulle være faglig forankret. Som statsråd valgte han det han mente var de faglige riktige, om ikke mest bekvemme, løsningene. Han vil huskes som den statsråden som til tross for mye motstand maktet å flytte hele åtte statlige tilsyn ut av Oslo. Kanskje like betydningsfull er hans rolle i at vi fikk en moderne konkurranselov i harmoni med EØS-området i 2004.
Men Victors faglige raushet, omtanke for så vel studenter som kolleger og evne og vilje til å bygge sterke fagmiljøer, var minst like viktig som hans skarpe analyser og store engasjement. Han vil bli dypt savnet.
Jan I. Haaland,
Linda Orvedal,
Øystein Thøgersen,
Karen Helene Ulltveit-Moe