Ekspertutvalg om Gardermoens behov for en tredje rullebane

NHH-professor Siri Pettersen Strandenes presenterte rapporten «Er det behov for en tredje rullebane på Oslo lufthavn?» i dag. Hun har ledet ekspertutvalget som overleverte sin redegjørelse til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Foto: Avinor Oslo lufthavn (Espen Solli) og skjermdump, Samferdselsdepartementet.
NHH-professor Siri Pettersen Strandenes presenterte rapporten «Er det behov for en tredje rullebane på Oslo lufthavn?» i dag. Hun har ledet ekspertutvalget som overleverte sin redegjørelse til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. NHH-professor Frode Steen var medlem i utvalget. Foto: Avinor Oslo lufthavn (Espen Solli) og skjermdump, Samferdselsdepartementet.
Av Sigrid Folkestad

12. september 2024 17:17

Ekspertutvalg om Gardermoens behov for en tredje rullebane

NHH-professor Siri Pettersen Strandenes har ledet utvalget som i dag overrakte sin rapport til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Professor emerita Siri Pettersen Strandenes.
Professor emerita Siri Pettersen Strandenes.

I sin rapport tilrår utvalget at staten sørger for at Oslo lufthavn ikke blir innebygget.

Se overleveringen

For snart to år siden nedsatte regjeringen et uavhengig utvalg med et mandat om å vurdere behovet for en tredje rullebane på Oslo lufthavn. 12. september 2024 mottok samferdselsminister Jon-Ivar Nygård utvalgets utredning fra utvalgsleder Siri Pettersen Strandenes.

Strandenes er professor emerita ved Institutt for samfunnsøkonomi, NHH.

Professor Frode Steen ved samme institutt var medlem av utvalget. 

Les rapporten her

Hovedformålet med utredningen har vært å frembringe et grunnlag for regjeringen i spørsmålet om det er behov for å avsette areal for en tredje rullebane på Oslo lufthavn, Gardermoen.

Utvalget har konkludert med at trafikkprognoser viser at det på lengre sikt vil bli behov for en tredje rullebane. Utvalget mener at tredje rullebane vil være en mer samfunnsøkonomisk lønnsom investering enn alternativene, deriblant en delt løsning mellom de ikke-statlige lufthavnene i Østlands-området, Torp og Rygge.