Her blir 1959-kullet gjenforent på NHH

1959-kullet var et av de siste kullene som fullførte utdanningen i lokalene på Nygårdshøyden, og de var med på nedlegging av grunnsteinen for høyblokken i Sandviken. Foto: Arent Kragh
1959-kullet var et av de siste kullene som fullførte utdanningen i lokalene på Nygårdshøyden, og de var med på nedlegging av grunnsteinen for høyblokken i Sandviken. Foto: Arent Kragh
Av Arent Kragh

17. september 2024 16:26

Her blir 1959-kullet gjenforent på NHH

De begynte å studere på NHH i 1959 og holder fortsatt sammen: Kulljubileer arrangeres ofte på NHH, men et 65-årjubileum er likevel litt utenom det vanlige.

I midten av september møttes kullet som startet på siviløkonomutdanningen i 1959. Det aktive kullet var på gjenforeningsfest. 

FORELESER: Skipsreder Torstein Hagen holder årets Lehmkuhl-foredrag ved NHH.

Torstein Hagen er årets Lehmkuhl-foreleser

Skipsrederen vil fortelle historien om hvordan han har bygget sitt imperium og hva som driver ham videre.

Øivind Due Trier er kontaktperson og primus motor for mye av den sosiale aktiviteten for kullet, som fortsatt holder sammen. De begynte med samlinger i Bergen hvert femte eller tiende år, men i 2012, da det var gått 50 år siden de ble uteksaminert, fant de ut at det ble for sjelden.

Aktive kullkamerater 

 – Vi møtes nå årlig, mens vi fortsatt husker hva vi heter, sier han spøkefullt.

Kullet har hatt steder som Marbella, Lisboa, Gotland og Riga som reisemål, men nå treffes de helst i Norge og Norden. 

Rektor Øystein Thøgersen slo fast i sin hilsningstale at selv om mye er forandret på 65 år, er det grunnleggende DNA-et ved NHH mye det samme. Etter å ha hilst på den høyst oppegående forsamlingen av ti kullkamerater med en gjennomsnittsalder på 87 år, samt sju ledsagere, konstaterte rektor at dette møtet hadde vært «skikkelig kult».  

1959-kullet_arent kragh
PÅ SKOLEBENKEN (fra høyre): NHH-rektor Øystein Thøgersen i aksjon under kulljubileet, sammen med professor Tor Wallin Andressen, 1959-kullets organisator Øivind Due Trier og professor emeritus ved NHH Einar Hope, sammen med Margrethe Hope. Foto: Arent Kragh

1959-kullet var et av de siste kullene som fullførte utdanningen i lokalene på Nygårdshøyden, og de var med på nedlegging av grunnsteinen for høyblokken i Sandviken.

finne ut av tingene selv

En av kullkameratene fra 1959 er Einar Hope, som senere ble professor i samfunnsøkonomi på NHH, og også konkurransedirektør fra 1995 til 1999.

Hope trekker frem bredden i dagens studietilbud som en av store forskjellene på da og nå, og hvor mye sterkere forskningen står på NHH i dag.

- Vi måtte finne ut av tingene selv på en helt annen måte. Det var mye kollokvie-virksomhet, sier Hope og legger til at utviklingen av et doktorgradsprogram har vært svært viktig for NHH.

For 1959-kullet var ikke et slikt program på plass, og flere av dem måtte til utlandet og særlig USA for å fortsette utdanningen etter siviløkonomstudiet. Samtidig ble denne internasjonale kontakten også viktig for å få impulser og inspirasjon til utviklingen av NHH sine egne programmer, ifølge Hope.