Her blir 1959-kullet gjenforent på NHH
De begynte å studere på NHH i 1959 og holder fortsatt sammen: Kulljubileer arrangeres ofte på NHH, men et 65-årjubileum er likevel litt utenom det vanlige.
I midten av september møttes kullet som startet på siviløkonomutdanningen i 1959. Det aktive kullet var på gjenforeningsfest.
Øivind Due Trier er kontaktperson og primus motor for mye av den sosiale aktiviteten for kullet, som fortsatt holder sammen. De begynte med samlinger i Bergen hvert femte eller tiende år, men i 2012, da det var gått 50 år siden de ble uteksaminert, fant de ut at det ble for sjelden.
Aktive kullkamerater
– Vi møtes nå årlig, mens vi fortsatt husker hva vi heter, sier han spøkefullt.
Kullet har hatt steder som Marbella, Lisboa, Gotland og Riga som reisemål, men nå treffes de helst i Norge og Norden.
Rektor Øystein Thøgersen slo fast i sin hilsningstale at selv om mye er forandret på 65 år, er det grunnleggende DNA-et ved NHH mye det samme. Etter å ha hilst på den høyst oppegående forsamlingen av ti kullkamerater med en gjennomsnittsalder på 87 år, samt sju ledsagere, konstaterte rektor at dette møtet hadde vært «skikkelig kult».
1959-kullet var et av de siste kullene som fullførte utdanningen i lokalene på Nygårdshøyden, og de var med på nedlegging av grunnsteinen for høyblokken i Sandviken.
finne ut av tingene selv
En av kullkameratene fra 1959 er Einar Hope, som senere ble professor i samfunnsøkonomi på NHH, og også konkurransedirektør fra 1995 til 1999.
Hope trekker frem bredden i dagens studietilbud som en av store forskjellene på da og nå, og hvor mye sterkere forskningen står på NHH i dag.
- Vi måtte finne ut av tingene selv på en helt annen måte. Det var mye kollokvie-virksomhet, sier Hope og legger til at utviklingen av et doktorgradsprogram har vært svært viktig for NHH.
For 1959-kullet var ikke et slikt program på plass, og flere av dem måtte til utlandet og særlig USA for å fortsette utdanningen etter siviløkonomstudiet. Samtidig ble denne internasjonale kontakten også viktig for å få impulser og inspirasjon til utviklingen av NHH sine egne programmer, ifølge Hope.