Utforsker fremtiden for shipping
– Hvis forskere skal kunne gjøre en forskjell, må vi være tilkoblet de utfordringene shipping står overfor i den virkelige verden, sier NHH-professor Haiying Jia.
Fredag forrige uke fant Bergen International Shipping Conference sted, temaet var «Coping with Change».
Arrangementet samlet bransjeledere, akademikere og teknologieksperter for å diskutere de store endringene som shippingindustrien står overfor. Det gjelder blant annet fremskritt innen KI og teknologiske innovasjoner til skiftende geopolitisk landskap og klimaendringer.
Fortsatt robust næring
Samtidig var det også en 125-årsfeiring av Rederiforeningen i Bergen. Den sentrale problemstillingen var:
"Hvilke tilpasninger er nødvendig for å sikre at shipping forblir robust, bærekraftig og konkurransedyktig i tiårene som kommer?"
Én av talerne på konferansen var professor Haiying Jia fra Norges Handelshøyskole, som presenterte perspektiver på global handel, med særlig søkelys på Kinas skiftende rolle.
Jia er professor og shippingekspert ved Institutt for foretaksøkonomi.
Perspektiver på Kina
Professor Jia understreket hvor viktig det er å forstå Kinas økonomiske utvikling og hvordan den er i endring, utover de forenklede og ofte skjeve perspektivene som, ifølge henne, ofte blir fremstilt i media.
– Kina er et svært stort marked for shipping. Jeg ønsket å gi folk en økonomisk kontekst, særlig den pågående utviklingen når det gjelder statlig og privat sektor og den digitale økonomien. Den nåværende økonomiske modellen er i ferd med å skifte fra å maksimere produksjon til å fokusere på kvalitet fremfor kvantitet, sier Jia.
For professoren er arrangementer som Bergen International Shipping Conference avgjørende for å fremme en produktiv dialog mellom akademia og industri. Som medlem av konferansens organisasjonskomité, anser Jia disse utvekslingene som essensielle for å sikre at akademisk forskning forblir relevant og innflytelsesrik.
– For å kunne gi meningsfulle innspill som forskere, må vi være i takt med de reelle utfordringene som industrien står overfor.