Skarpeid disputerer 11. november
Ingvild Skarpeid disputerer for PhD-graden ved NHH 11. november 2024 med avhandlingen «Understanding Stress and Redistributive Choice: Evidence from Three Economic Experiments».
Ingvild Lindgren Skarpeids doktoravhandling undersøker to viktige spørsmål innen økonomisk beslutningstaking: Effekten av stress på atferd og betydningen av omfordelingspreferanser.
Gjennom en kombinasjon av lab- og nettbaserte eksperimenter, inkluderer forskningen ulike grupper i ulike samfunn, blant annet personer med lave inntekter i Nairobi, Kenya, og et representativt utvalg av amerikanere.
Mange av verdens fattige er entreprenører som ofte må ta stilling til om de skal konkurrere med andre. Dette er avgjørelser som ofte må tas under stress, spesielt for fattige, som ofte opplever høy grad av stress. Den første artikkelen viser at stress reduserer menns villighet til å konkurrere. Funnet er basert på et labeeksperiment blant urbane fattige i Nairobi.
Resultatene fra det kontrollerte eksperimentet i lab tyder på at stress ikke forbedrer beslutningstaking, noe som peker på mulige hindringer for at fattige lykkes som entreprenører.
Den andre artikkelen utforsker kjønnsforskjeller i prestasjon under press: Det har vært antydet at en grunnleggende årsak til at menn presterer bedre enn kvinner på eksamener, er knyttet til «svikt under press».
Så langt finnes det ingen direkte bevis for at sammenbrudd i stressede situasjoner – som eksamener – er årsak til dårligere prestasjon i testsituasjoner, eller at kvinner påvirkes mer enn menn. Forskerne testet dette i et randomisert, storskala eksperiment og fant at økt press ikke påvirker gjennomsnittsprestasjonene vesentlig, verken i det samlede utvalget eller differensiert for kvinner.
En analyse viser imidlertid at høye insentiver reduserer prestasjonen blant en undergruppe av kvinnelige deltakere som, basert på tidligere funn, er «i risikosonen» for sammenbrudd under press. Innsikt fra avhandlingen understreker hvor viktig det er å undersøke hvordan press kan påvirke kjønn og minoriteter ulikt i situasjoner med høye krav.
Den siste artikkelen undersøker hvordan amerikanere skiller mellom ulikhet som oppstår fra talent versus flaks, til tross for at talent også delvis kan være et resultat av "det genetiske lotteriet". Studien viser at folk er mer tolerante overfor ulikhet knyttet til talent, ettersom det betraktes som delvis under personlig kontroll. Denne distinksjonen gir innsikt i menneskers holdninger til ulikhet og rettferdighet, med implikasjoner for politiske debatter om meritokrati.
Veileder:
Professor Erik Ø. Sørensen, Institutt for samfunnsøkonomi, NHH
Tid og sted:
Aud. Karl Borch, NHH
Prøveforelesningen starter klokken 10:15 og disputasen klokken 12:15
Tema for prøveforelesning:
Decision Quality in the Hot versus Cold State: Causal Evidence from Empirical Studies and Reflections on Research Validity
Bedømmelseskomiteen:
Postdoktor Heidi Christina Thysen (leder for komiteen), Institutt for samfunnsøkonomi, NHH
Førsteamanuensis Åshild Auglænd Johnsen, OsloMet
Postdoktor Ian Levely, King’s College London
Om kandidaten:
Ingvild Skarpeid har vært stipendiat ved Institutt for samfunnsøkonomi, NHH