Ny avhandling om konflikt og etniske spenninger

monica beeder_ingunn gjærde
Monica Beeder disputerer for PhD-graden ved NHH 22. oktober med avhandlingen «Three essays on conflict and ethnic tensions». Foto: Ingunn Gjærde
Disputas

9. oktober 2024 10:40

Ny avhandling om konflikt og etniske spenninger

Monica Beeder disputerer for PhD-graden ved NHH 22. oktober 2024 med avhandlingen «Three essays on conflict and ethnic tensions».

Monica Beeders avhandling belyser noen gjennomgripende utfordringene knyttet til krig og vold, med særlig vekt på de interne konfliktene som herjer nasjoner som Etiopia og Colombia. Med en dypere analyse av kompleksiteten i borgerkriger og narkotikakrigen, utforsker hun de grunnleggende mekanismene, dynamikkene og de langvarige konsekvensene av disse konfliktene. Funnene i avhandlinger peker på et presserende behov for målrettede fredsbevarende tiltak og bærekraftig gjenoppbygging.

Stipendiat Monica Beeder ved Institutt for samfunnsøkonomi, NHH.
Stipendiat Monica Beeder ved Institutt for samfunnsøkonomi, NHH. Foto: Sigrid Folkestad

Avhandlingen starter med å ta opp den betydelige menneskelige lidelsen og fordrivelsen forårsaket av interne konflikter, spesielt i Etiopia, som sto for over 40 prosent av de globale konfliktrelaterte dødsfallene i 2022. Hun undersøker hvordan borgerkriger, ofte forankret i etniske spenninger og sosioøkonomiske ulikheter, utfordrer vår forståelse av menneskelig adferd og gruppedynamikk. Dette er særlig relevant ettersom både Etiopia og Colombia har opplevd økt vold til tross for stor internasjonal fredsinnsats.

Det første sentrale forskningsområdet i avhandlingen undersøker forholdet mellom kokainproduksjon og vold i Colombia. Ved å bruke kvasieksperimentelle metoder, viser hun det at en nedgang i prisen på smuglet bensin – en essensiell innsatsfaktor i kokainproduksjonen – førte til en overraskende økning på 50 prosent i drapstallene i områder som produserer koka. Denne forskningen understreker viktigheten av å kontrollere kokadyrking og forsyningskjeden for ulovlige innsatsfaktorer for effektivt å redusere vold.

Det andre forskningsområdet utforsker skjæringspunktet mellom etnisk identitet og diskriminering blant kvinner i Etiopia. Ved bruk av en randomisert kontrollstudie og kvalitative intervjuer, avdekker forskningen at jobbmuligheter kan ha en betydelig innflytelse på skifte av etnisk identitet, ofte som en strategi for personlig sikkerhet i konfliktsituasjoner. Denne innsikten kaster lys over identitetens kompleksitet i et land preget av etniske spenninger.

Til slutt undersøker Beeder etnisk bias gjennom vignetteksperimenter med over 1200 kvinnelige og mannlige deltakere, som var i parforhold. Avhandlingen viser at diskriminering varierer betydelig, avhengig av kontekst. Det er verdt å merke seg at kvinner viste minimalt av fordommer mot individer fra andre etniske grupper, mens mennene, som også var deres ektefeller, viste betydelig høy grad av fordommer.

Samlet sett gir avhandlingen innsikt i de komplekse aspektene ved konflikt, etnisk spenning og diskriminering - kunnskap som kan ha implikasjoner for beslutningstakere og fagfolk som arbeider for å fremme fred og inkludering i konfliktfylte områder.

Veileder:

Professor Kjetil Bjorvatn, Institutt for samfunnsøkonomi, NHH

Tid og sted:

Aud. Karl Borch, NHH

Prøveforelesningen starter klokken 10:15 og disputasen klokken 12:15

Tema for prøveforelesning:

Ethnicity and Economics

Bedømmelseskomiteen:

Førsteamanuensis Mathias Ekström (leder for komiteen), Institutt for samfunnsøkonomi, NHH

Professor Halvor Mehlum, University of Oslo

Førsteamanuensis Gaia Narciso, Trinity College Dublin

Om kandidaten:

Monica Beeder har vært stipendiat ved Institutt for samfunnsøkonomi, NHH

Kontakt:

Monica.beeder@nhh.no