Alumnikonferansen 2024: - En villere verden
- Vi ser en geopolitisk ommøblering, sa Cecilie Hellestveit da hun møtte NHH-rektor til samtale om makroøkonomi i en urolig verden.
Budskapet fra forskeren ved Folkerettsinstituttet, Cecilie Hellestveit, var i kjent stil klart og tydelig.
Hun satt rammer for årets Alumnikonferanse, der tema var «Geopolitikk og makroøkonomiske utfordringer i en urolig verden».
Stormens øye er nå Taiwan
Norsk næringsliv vil trenge staten og dens beskyttelse på en annen måte enn før, og dette vil sette sitt preg på dialogen mellom staten og privat næringsliv i tiden fremover, mener forskeren.
Selv med en pågående bakkekrig i Europa mente Hellestveit at det er Asia, og spesielt Taiwan som vil være midtpunktet for stormaktsrivaliseringen fremover. Dette handler om kontrollen over helt sentrale leverandørkjeder.
Hun la også til at verken Kina eller Russland nå ser seg tjent med at Donald Trump blir ny amerikansk president, verden er simpelthen for farlig til det.
Siste Alumnikonferanse i rektorperioden
Årets konferanse ble den siste i Øystein Thøgersens rektorperiode. Satsingen på alumni-arbeidet har vært prioritert i hans tid som rektor.
Han fortalte forsamlingen at makroøkonomisk sett er norsk økonomi i ferd med å klare en myk landing, selv om det i noen bransjer, særlig byggebransjen, vil være problematisk med dagens rentenivå.
– Bekymringen nå er at produktiviteten i Norge går ned, her som andre steder. Det er her politikken må gjøre en forskjell. Vi kan ikke ha et næringsliv der vinnerne er de som er flinkes til å hente offentlige støtte, sa han.
Produktiviteten drives av teknologisk fremgang, at vi har et effektivt arbeids- og kapitalmarked, gode institusjoner med stabile rammebetingelser og et godt utdanningssystem, la han til.
– Nøkkelfaktoren for produktiviteten er at arbeidskraften går dit den kaster mest av seg. 10 til 15 prosent skifter jobb hvert år, og det må ikke hindres av politikken, minnet han om.
- Det blir nesten umulig å slutte
Spørsmålet er om Alumnikonferansen har blitt det Øystein Thøgersen hadde håpet etter at den første ble holdt i 2017.
– Ja! NHH har et godt fundament for et alumni-nettverk. Vi har tatt et steg opp og bruker mer ressurser på dette arbeidet nå. Vi har laget noe attraktivt, sier han.
– Det blir nesten umulig å slutte som rektor etter dette, sier han videre, og legger til at det må være målet for hans etterfølger: å oppfylle hans egen visjon om å fylle Oslo Spektrum under en Alumnikonferanse.