Hadde ingen plan, og slik ble det
De begynte på NHH i 1984. Da de var ferdig fire år senere, valgte de helt ulike retninger. Martin Skancke og Kjetil H. Smørås var sammen på feiringen av kullets 40-års jubileum.
Men gikk karrieren slik de planla da de gikk her? Martin Skancke sier han hadde ingen plan – og slik gikk det. Han var ekspedisjonssjef i Finansdepartementet fra 2006 til 2012. I dag er han selvstendig konsulent.
Kjetil H. Smørås er hotelldirektør for fem hoteller i Bergen, i tillegg til flere restauranter
– Jeg skrev siviløkonomoppgaven om kontinuerlig forbedring i private hotellbedrifter. Jeg hadde planer om å jobbe hos andre, men planen feilet, forteller Kjetil Helland Smørås, ettersom han ganske fort måtte overta familiebedriften innen hotell og reiseliv.
Oppgaven ble viktig
Skancke forteller at han skrev sin siviløkonomoppgave om oljeskattesystemet, med Rögnvaldur Hannesson som veileder.
– Og så ville Finansdepartementet ha tak i noen som skulle jobb med reform av oljeskatten. Da tenkte jeg at dette kan jeg noe om, forteller han
Skancke fikk brukt mye av utdanningen sin, men fant også ut at han trengte større faglig tyngde i samfunnsøkonomi. Dette skaffet han seg på London School of Economics, og det igjen ble nøkkelen til enda mer spennende oppgaver i Finansdepartementet.
Smørås forteller at han fulgte sin egne råd fra siviløkonomoppgaven om å få familiens hotellvirksomhet til å vokse ved å forbedre driften.
– Jeg brukte det aller meste jeg lærte, til og med det som het «EDB valgfag». Senere har jeg tatt en Executive MBA innen brand management.
Internasjonalisering er viktigste endring
Skancke forteller at han er innom NHH et par ganger i året som gjesteforeleser, senest dagen før kull-jubileet. Smørås har blitt holdt løpende oppdatert gjennom datteren, som ble uteksaminert fra NHH for ett år siden.
De er begge tydelig på at internasjonalisering av skolen er den viktigste endringen som har skjedd de siste 40 årene.
– Nå drar jo alle på utveksling, sier Smørås og legger til at skolen har utviklet sterke relasjoner til andre institusjoner og at han er imponert over dynamikken han ser her.
Skancke fremhever at skolen var langt mer «lukket» for 40 år siden.
– Nå er NHH en del av samfunnet på en helt annen måte. Vi trodde vi var sosialt overaktive, men nå er det på et helt nytt nivå, er de to enige om.
Kullet rektor skulle vært på
Som en del av jubileet fikk 1984-kullet en forelesning fra professor Ola H. Grytten om norsk økonomisk historie de siste 200 årene.
I sin hilsen til kullet fortalte rektor Øystein Thøgersen at 1984-kullet var kullet han skulle vært på, om han den gangen hadde takket ja til tilbudet om studieplass fra NHH, fremfor plassen han tok imot på BI.
– Da hadde jeg sittet her i salen med dere, la han til.