Kastet til ulvene på eksamen
Meglerhus og investeringsbanker var tungt representert da NHH-studenter presenterte eksamenscaser om fusjoner og oppkjøp.
– Vi fikk litt bakoversveis da vi hørte hvem som skulle komme, sier masterstudent Torbjørn Nerheim.
Nerheim og 41 medstudenter har nettopp tatt slutteksamen i emnet «Fusjoner og oppkjøp». Eksamensformen var alt annet enn tradisjonell: Studentene presenterte hypotetiske oppkjøp eller selskapsfusjoner for sjefer og analytikere fra ledende investeringsbanker, meglerhus og andre finansinstitusjoner.
Bransjen bidrar i evalueringen
Siden 2015 har professor Karin Thorburn nemlig trukket finansbransjen med i evalueringen av studentene.
– Jeg ønsket å komme vekk fra en vanlig «lærebokeksamen» og gi studentene mulighet til å vise flere sider av kompetansen sin. Det har utviklet seg til en årlig happening som jeg tror både studentene og bransjen liker, selv om eksamensformen selvsagt stiller store krav til studentene, sier Thorburn.
Gruppevis legger studentene frem grundige analyser av det strategiske og økonomiske potensialet i oppkjøp eller fusjoner de selv har funnet på. De må også vise gode planer for gjennomføring av transaksjonene.
Blant casene finner vi Ryanairs hypotetiske oppkjøp av Norwegian, en sammenslåing av oljeselskapene Aker BP og Vår Energi og en fusjon mellom havbruksselskapene SalMar og AkvaFuture.
De rundt 20 gjestene fra finansbransjen evaluerer både analyse og presentasjon. Thorburn tror seansen er lærerik for studentene og har selv nytte av innspillene i sin evaluering av casene.
– Gjestene ser ting jeg kanskje ikke har vært obs på. Det er ellers litt morsomt at flere av dealene studentene har foreslått tidligere, faktisk har blitt realisert, sier hun.
Øver på viktig bransjepraksis
Nerheim og medstudentene Oskar Lie og Sondre Otterbu har tatt for seg en sammenslåing av Sparebanken Møre og Romsdalsbanken. De høster lovord for både analyse og en svært trygg fremføring, og får også anledning til å parere spørsmål knyttet til verdivurderinger og forutsetninger for analysen.
– Jeg liker denne eksamensformen veldig godt, og den er dessuten veldig jobbrelevant. Skal du jobbe i finans, er det viktig å kunne presentere, sier Nerheim.
En av de mest aktive «hjelpesensorene» er Peter Hermanrud, tidligere sjefstrateg i flere profilerte selskaper og i dag privatinvestor. I likhet med mange av gjestene er han gjenganger på dette NHH-arrangementet.
– Tidligere har jeg deltatt for å drive rekruttering, men nå har jeg en litt annen rolle og synes rett og slett det er veldig gøy å være her. Her får jeg også snappet opp et og annet om bransjer jeg kanskje ikke kjenner så godt fra før, og jeg får ideer jeg kan spinne videre på. Og så handler det litt om å gi tilbake til en skole jeg selv har gått på, sier investoren.
Hyggelig treff med innlagt talentspeiding
Erik Valen, som er sjef for Norne Securities, har også vært med flere ganger før. Han synes det er svært hyggelig å treffe bransjekolleger i en litt annen setting enn vanlig.
– Samtidig handler jo dette også om talentspeiding, for disse studentene er flinke og skarpe og svært attraktive. Så har de også fått god coaching av Karin. Presentasjonsteknikken har dessuten gjort kvantesprang siden jeg gikk ut fra NHH i 1992, så der har nok skolen gjort en veldig god jobb, sier han.
Kommer gjerne tilbake
John Turesson, som er sjef for Investment Banking i SEB, mener at det som vanlig var svært høyt nivå på både analysene og selve presentasjonene.
– Casene ligger dessuten tett på det vi jobber med i bransjen. Studentene har kommet veldig langt i praktisk bruk av teori og er rett og slett litt «plug and play» for oss i bransjen. Mange kunne gått rett inn og gjort en god jobb, og det er mye Karins fortjeneste. Jeg synes også det er gøy å se hvilken «confidence» de har på scenen, sier han.
– Kommer du neste år også?
– Selvsagt. Hvis Karin inviterer, så kommer jeg