– De har satt spor etter seg
Det har gått 40 år siden 1983-kullet begynte studiene på NHH. Hvor ble det av dem?
Et av mange høydepunkter under 40-årsjubileet for 1983-kullet var forelesningen med Thore Johnsen, professor emeritus i finans ved NHH.
– En fantastisk inspirerende forelesning. Han er like dyktig og pedagogisk som på 1980-tallet, sier tidligere Equinor-sjef Helge Lund, som i dag er styreleder i den danske legemiddelgiganten Novo Nordisk og oljeselskapet BP.
Ifølge Lund viste Johnsen til fulle at han fortsatt behersker kunsten å engasjere og få kontakt med publikummet sitt.
– Han er oppdatert og snakker godt og interessant om de nye problemstillingene knyttet til planetens tåleevne, miljø- og klimaproblematikken, sier Lund.
Hvor ble de av?
Det er etter hvert blitt mange kull som har gått ut av NHH. Noen kull mener de har satt dypere spor etter seg enn andre i det norske samfunnet. Og da blir spørsmålet: Er 1983-kullet egentlig noe å snakke om?
En av dem som virkelig er imponert av 1983-kullet, er allerede nevnte professor emeritus Johnsen.
– Du, 1983-kullet har jeg blitt intervjuet om tidligere, i en artikkel i Dagens Næringsliv, sier en ivrig professor på vei ut av auditorium Q, like etter forelesningen. Han sparer ikke på kruttet i beskrivelsene av sine tidligere studenter:
– Hvis vi ikke hadde hatt det kullet, hadde Norge stoppet opp. Dette er gullkullet. Mange av dem har satt dype spor etter seg i norsk næringsliv, sier han med henvisning til både Oljefondet og andre toppjobber.
NHHs lange historie
Norges Handelshøyskole er Norges eldste vitenskapelige høyskole innen bedriftsøkonomiske og administrative fag, historisk kalt handelsfag. Skolen ble grunnlagt i 1936 etter stortingsvedtak fra 1917 og åpnet 7. september 1936.
Den ble plassert i Bergen dels på grunn av byens lange handelstradisjoner, men også etter et ønske om å spre de ulike utdanningsinstitusjonene rundt om i landet.
NHH tildelte opprinnelig den toårige, senere treårige, graden handelskandidat. Graden fikk navnet siviløkonom i 1963 og ble i 1975 en fireårig grad. I dag tildeler NHH grader på bachelor-, master- og ph.d.-nivå.
Under samlingen ga prorektor for forskning, professor Malin Arve, et innblikk i NHH anno 2023. Det har heldigvis skjedd en god del både innen forskning og undervisning på 40 år. Prorektoren trakk frem NHHs nye bachelorprogram som eksempel på at høyskolen henger med i tiden.
Den nye spesialiseringen
Dataanalyse, programmering, mer avansert matematikk, anvendt statistikk og kunstig intelligens blir sentrale fag i det nye bachelorprogrammet.
– Dette gir deg en økonomiutdanning med spesialisering i teknologi, fortalte Arve til forsamlingen.
Jubileet ble arrangert i regi av NHH Alumni som er et faglig og sosialt nettverk for alle som har tatt en utdanning på NHH.
– Det omfatter siviløkonomer fra tidligere studiemodeller, bachelor- og masterkandidater, doktorgrader og deltakere som har fullført etter- og videreutdanningsprogram gjennom NHH Executive, forklarer Morten Hilt, leder for NHH Alumni.
– Vi tilbyr nyhetsbrev, alumnimøter i Oslo, Bergen og London og de får invitasjoner til faste NHH-arrangement som Lehmkuhlforelesningen i Bergen og Alumnikonferansen i Oslo.
Møte med gamle venner
Allerede fredag kveld møttes deler av kullet til byvandring og pubrunde i Bergen sentrum. Lørdag var det tid for mer høytidelig markering på NHH.
Etter forelesningen var det mottakelse og middag, før kvelden ble avrundet på Klubben. Her ble mye mimring, og gamle vennskap ble gjenoppfrisket.
– Noen har jeg veldig tett kontakt med, og vi er blitt gode venner som treffes mange ganger i året. Andre har jeg ikke sett på 40 år, sier Lund og legger til:
– Men det som er veldig moro er at man blir kastet tilbake 40 år i tid. Man føler at man inntar de rollene man hadde den gangen.
Også Wenche Lund Øyno fra Statkraft og Ann-Kristin Nyrønning fra Backer Skeie, hadde tatt turen til Bergen og 40-års jubileet. De trekker frem det sterke samholdet i kullet.
– Det er enkelt å få i gang samtalen igjen. Dette er veldig stas, sier Øyno.
Nyrønning skyter inn:
– I kveld skal vi droppe fagpraten og kose oss skikkelig. Det er mange gode minner som kommer til overflaten. Jeg har ikke sett noen av dem siden vi gikk i gangene her.
– Dere er mange her i kveld?
– Ja, det er fantastisk at så mange stiller. Det er gått 40 år siden vi gikk inn døren her for første gang.
Med argusøyne på næringslivet
Mens mange fikk toppjobber i næringslivet og noen ble sentrale i Oljefondet, fulgte andre en drøm om å jobbe i den fjerde statsmakt.
– Angrer du på at du fulgte pressedrømmen og ikke satset på å bli konsernsjef i Equinor?
– Ha, ha, ha! Det er nok noen her som har tjent mye mer enn meg gjennom karrieren, sier tidligere sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, som konkluderer:
– Men nei, jeg har aldri angret på at jeg ble pressemann. Den yrkeskarrieren er litt for interessant og spennende til at jeg ville valgt noe annet.
Djuve forlot sjefsstolen i Dagens Næringsliv i 2021 for en konsernsjefstilling med overordnet ansvar for publikasjoner i NHST Media Group.
– Var du redaktør for studentavisen Bulletin K7 på NHH?
– Nei, jeg har aldri vært redaktør for studentavisen Bulle. Men i min tid som leder i nyhetsbyrået TDN Finans hadde nesten alle journalistene jeg ansatte vært redaktør i Bulle. Så det er en liten sammenheng der, sier Djuve og smiler.