– Engasjement og kunnskap endrer verden
Danat Tekie (26) fra Oslo var med å stifte oppstartssuksessen Young Sustainable Impact. Men hun hviler ikke på laurbærene. Med stipend fra NHH Executive skal hun lære mer om bærekraft.
– Det er nok et grunnleggende behov hos meg å engasjere meg i viktige saker. Jeg vil bruke tiden min på noe meningsfylt, og helst bidra til å gjøre verden til et bedre sted, sier Danat Tekie, leder for eksterne relasjoner i Young Sustainable Impact (YSI).
I februar deltok hun på den første samlingen på bærekraftsprogrammet hos NHH Executive. De neste 12 månedene skal Tekie og de andre studentene gjennomføre et studieløp på deltid som ender opp med fullført mastermodul; Sustainable business strategy.
– Det er utrolig godt å være i gang med studiet. Den første samlingen ble gjennomført digitalt, og jeg har pratet med folk fra mange forskjellige bransjer. De har ulike spørsmål og ulike svar på bærekraftsutfordringene. Det er dette som gjør studiet så interessant og spennende. Her blir jeg utfordret av mange perspektiver og dyktige forelesere
Entreprenørskap og bærekraft
Tekie er født og oppvokst i Oslo med familiebakgrunn fra Eritrea. Etter å ha tjenestegjort som gardist i H.M. Kongens Garde, ble hun organisasjonsviter fra Høyskolen på Lillehammer. Hun har også et opphold på University of Stellenboschn i Sør-Afrika på CV-en.
– Utdanning er viktig, men for meg har det også vært vesentlig å engasjere meg i frivillig arbeid og organisasjonsvirksomhet, sier hun og legger til:
– Men det jeg velger å bruke tiden min på, må handle om noe som løser konkrete problemer for andre mennesker.
Enorm respons
Som student var hun med å stable Young Sustainable Impact (YSI) og Future Leaders Global på beina. Fem år senere har hun rollen som Chief of External Relations i YSI. Organisasjonen er blitt internasjonal med åtte heltidsansatte og tre kontorer i Asia.
– Hva er målet med YSI?
– Vi gir unge entreprenører verden over verktøy og en plattform til å utvikle konkrete forretningsmessige løsninger på de ulike bærekraftsutfordringene.
Hun forteller at responsen har vært helt enorm.
10 000 søkere
– Vi har over 10 000 årlig søkere fra hele verden til vårt digitale innovasjonsprogram når vi etterspør unge engasjerte talenter som ønsker å utvikle gode forretningsideer med bærekraft i bunn. Av disse plukker vi ut 25 entreprenører som vi jobber tett sammen med for å utvikle løsninger.
Én strategi er å koble unge talenter med etablerte selskaper for å løse konkrete utfordringer.
– Vi har jobbet med store selskaper som Coca Cola, Grieg-gruppen og Orkla, for å nevne noen, sier hun.
Unge talenter
– Hva har entreprenørene og gründerne i programmet fått til?
– Gjennom støtte fra vårt «YSI Innovation Program» har for eksempel Aquasolis Global utviklet bærekraftige vannrensemaskiner. Selskapet Urinalytics utviklet en pålitelig og enkel helsetest og Waymore lager t-skjorter av resirkulerte plastflasker, sier Tekie og slår fast:
– Det er utrolig tilfredsstillende å tenke på det vi har fått til siden oppstarten i 2016. Vi er privilegerte som får jobbe med unge talenter verden rundt.
Holdt TEDx
I 2019 holdt Tekie TEDx-foredrag om bærekraft i regi av Universitetet i Oslo.
– Målet med foredraget var å avmystifisere begrepet bærekraft. Det er brukt så mye at mange ikke lenger skjønner hva det handler om, sier hun og trekker frem vårt felles ansvar for å ta vare på kloden:
– Jeg tror veldig på kraften hos enkeltmennesket. Hvis alle føler et ansvar for å gjøre sin del, blir det lettere å nå målene i felleskap. I tillegg må vi selvfølgelig ha de store nasjonene med på laget for å for kunne oppfylle bærekraftsmålene til FN og løse den globale klimakrisen.
Executive online gir deg det beste fra NHH
Fikk stipend
Tekie har fått et stipend av NHH Executive for å kunne gjennomføre bærekraftsprogrammet.
– Da jeg fikk stipendet, ble jeg utrolig glad. Jeg har kjent på at jeg trenger mer konkret kunnskap for å få YSI til å vokse og bli mer profesjonalisert.
Studiet er casebasert med eksempler fra den virkelige verden.
– Dermed får jeg verktøyet jeg trenger for å utvikle YSI mens jeg studerer.
Skille det fra svada
– Hvilke utfordringer har organisasjoner og virksomheter når det gjelder bærekraft?
– Én ting er for eksempel at det er vanskelig å skille ekte bærekraftsutfordringer fra svada. Da må man ha kunnskap for å vite hva man snakker om. En annen ting er å utvikle nye bærekraftige forretningsmodeller som er forankret i kjernevirksomheten, og som sørger for at selskaper overlever i fremtiden.
– Hvor er du om ti år?
– Da jobber jeg med bærekraft. Jeg har veldig tro på næringslivet som en drivkraft for endring. Men da må bærekraft integreres i kjernevirksomheten til bedriftene, sier hun og avslutter:
– Det er engasjement og kunnskap som endrer verden.