Det er utrolig givende å være mentor. Unge mennesker har masse energi og ser verden annerledes.
Bengü Aker Christensen, Regionsdirektøren i Reitangruppen og mentor ved NHH
Regiondirektøren fra Reitangruppen og NHH-studenten er ikke i tvil: Mentorprogrammet til NHH er like nyttig for begge parter.
– Jeg føler meg privilegert og heldig som student, sier Magnus Wethal, som var såkalt adept da det første mentorprogrammet til NHH ble gjennomført i 2019.
Programmet kobler tidligere NHH-studenter med dagens studenter.
– Mentorprogrammet gjorde at jeg virkelig klarte å sortere mentalt hva jeg hadde lyst til å gjøre videre på NHH, og hva jeg burde prioritere utenfor lesesalen, sier Wethal.
24-åringen fra Oslo begynte på NHH i 2018. Han hadde lagt bak seg et år på samfunnsøkonomi på Universitetet i Bergen før han meldte overgang til NHH. Nå har han bestemt seg for å gå i gang med masteren etter jul, trolig med strategi, ledelse og markedsføring som profil.
– Jeg ønsker å jobbe med noe kreativt etter studiene, kanskje innen kommunikasjonsbransjen eller med ledelse for et større kulturhus. Jeg håper også på et lite opphold hos Copenhagen Business School før jeg er ferdig på NHH. I København har de fag innen creative business, sier Wethal.
På et tidspunkt kjente Wethal på det som de fleste studenter kjenner på: Usikkerhet rundt studie- og yrkesvalg. For å bøte på egen usikkerhet, søkte han seg inn på NHHs mentorprogram.
Programmet som varer i seks måneder, kobler alumner fra NHH med dagens studenter. Mens en alumn er rollemodell og tilrettelegger, kreves det at studenten selv må gi klart uttrykk for hva samarbeidet med mentor skal handle om.
– Da jeg søkte på programmet, måtte jeg skrive et motivasjonsbrev. Min bestilling handlet blant annet om hjelp til å strukturere tankegangen min. Særlig gjaldt det arbeidsrutinene mine på studiet slik at jeg skulle få overskudd og god samvittighet til å gjøre andre ting utenfor lesesalen, sier Wethal og slår fast:
– At jeg fikk Bengü Aker Christensen fra Reitangruppen som mentor, var en perfekt match.
Bengü Aker Christensen er utdannet siviløkonom fra NHH og regionsdirektør i Reitangruppen. Hun har ansvar for kiosker og butikker på norske flyplasser, og stortrivdes som mentor for Wethal.
– Jeg er veldig glad i NHH, og husker godt min egen tilværelse som student. Jeg gikk selv litt i blinde som ung, og kan jeg rydde unna litt gråværskyer hos noen studenter, er det bra. At jeg valgte å bli mentor, handler også om å gi noe tilbake til NHH.
– Hvilke tips har du til andre som vurderer å bli mentor?
– Skal jeg gi et helt konkret tips, så er det viktig å være på ballen fra dag én. Spør rett ut hva som er bestillingen fra studenten.
Det er utrolig givende å være mentor. Unge mennesker har masse energi og ser verden annerledes.
Bengü Aker Christensen, Regionsdirektøren i Reitangruppen og mentor ved NHH
Christensen som jobber i Oslo, hadde både møter med Wethal via Teams og på NHH som en del av det obligatoriske opplegget.
– Magnus kom også til Oslo ved et par anledninger. Vi hadde en god kjemi som gjorde at vi fikk gjort mye av det vi hadde bestemt på forhånd. Dette er en prosess der vi lærer mye om og av hverandre underveis.
– Hva jobbet dere konkret med?
– Det var mange tema vi jobbet med, men jeg ba ham tidlig om å skille mellom skole og fritid. Når du studerer, er du på jobb. Fritid skal gi deg litt ekstra overskudd i hverdagen. Vi fikk også jobbet med CV, men det viktigste var de gode samtalene mellom oss, sier hun og legger til:
– Vi fikk ryddet litt i hodet hans og fant en balanse mellom det kreative i ham og økonomipensumet han må gjennom.
Wethal er ikke i tvil om at han er blitt en bedre NHH-student etter å ha deltatt i mentorprogrammet.
– Uten møtene med Christensen, hadde jeg vært mer usikker på min studievei fremover. Nå har jeg en klar visjon om hva jeg vil. Det gir meg litt mer ro i sjelen. Det var viktig å få trygghet. Mange av studentene stresser nok unødvendig mye med framtidsangst. Jeg har lært å slappe mer av og ta ting som de kommer.
Han roser opplegget til NHH og anbefaler andre studenter om å søke på mentorprogrammet.
– Programmet stjeler lite av tiden din. Du blir også kjent med de andre studentene og mentorene i programmet, sier han og slår fast:
– Mentorene er flinke til å stille de riktige spørsmålene. De har mye erfaring og utfordrer deg på hva du vil med livet ditt.
Christensen er enig:
– Men det er også viktig å være lyttende som mentor. Vi skal veilede studentene og ikke fortelle hva de skal gjøre. De må selv reflektere og finne fram til sin egen vei.
– Lære du noe?
– Absolutt. Det er utrolig givende å være mentor. Unge mennesker har masse energi og ser verden annerledes. Å få innsikt i hvordan unge mennesker tenker, er nyttig for både meg og Reitangruppen, avslutter Christensen.