– Uaktuelt å starte karrieren i Norge

Bilde av NHH-student Aleksandra Maria Kjemhus og Nordeas lokaler i København.
Tidligere NHH-student Aleksandra Maria Kjemhus har bodd i syv land og snakker fire språk flytende. Nå har hun fått finansjobb i Nordea i København. Foto: Flickr v. PeS-Photo/Privat.
NHH Av Sigrid Grøm Bakken

29. mars 2019 14:36

– Uaktuelt å starte karrieren i Norge

Med finansjobb i Danmark satser Aleksandra Maria Kjemhus på en internasjonal karriere. Andelen NHH-ere med jobb i utlandet har økt med over 30 prosent på to år.

– Jeg har lenge hatt et ønske om å jobbe internasjonalt. Etter økonomistudiene var det ikke et alternativ for meg å søke jobber i Norge. Det ville bety å gå glipp av interessante jobbmuligheter, opplevelser og viktig kunnskap, sier tidligere NHH- og CEMS-student Aleksandra Maria Kjemhus.

I fjor vår fullførte hun masteren i International Business ved NHH og flyttet til København. Der jobber hun nå med endringsledelse og digital transformasjon, som konsulent i Nordea.

– Jeg jobber i et internasjonalt team med mennesker fra åtte ulike land. Sammen jobber vi med nye forretningsmodeller, digitale trender og strategiske partnerskap. Da vi alle har ulik bakgrunn, bringer vi med oss ulike erfaringer og perspektiver inn i teamet. Samarbeidet vårt gir grunnlag for mange kreative ideer og løsninger, sier hun.

Se resultatene fra undersøkelsen

Uredd

Kjemhus er opprinnelig fra Polen, men flyttet til Bergen som femåring. 27-åringen snakker fire språk flytende, og Danmark er det syvende landet hun bor i.

Med to utvekslingsopphold fra studietiden, i henholdsvis Brisbane og Budapest, samt CEMS-master i internasjonal ledelse, har Kjemhus fått en attraktiv profil for det internasjonale arbeidsmarkedet.

–  ­­Erfaringen fra utlandet har gjort meg trygg i valget om å satse på en internasjonal karriere. Jeg foretrekker å være i nye omgivelser og multikulturelle miljøer. Danmark er et land jeg trives i, men på sikt kunne jeg tenke meg å arbeide utenfor Europa også, sier hun. ­­­­­­

Les også:

Reiser til Japan for å få relevant jobberfaring

Regjeringen stilte i fjor høst krav om økt praksis i utdanningen. NHH har tatt grep og sender nå studenter til utlandet for å få relevant jobberfaring.

Flere jobber i utlandet

Stadig flere uteksaminerte NHH-studenter gjør som Kjemhus og satser internasjonalt.

I dag jobber 11,3 prosent av NHH-erne som ble uteksaminert våren 2018 i utlandet, ifølge NHHs nye arbeidsmarkedsundersøkelse. Det er en relativ økning på 36 prosent fra 2016, da andelen var 8,3 prosent.

NHH har i mange år jobbet for å styrke studentenes interesse for utlandet. Nå ser vi resultatet av dette langsiktige arbeidet, sier prorektor for utdanning Linda Nøstbakken.

– Økningen har trolig sammenheng med at vi i senere år har hatt fokus på internasjonalisering. Vi rekrutterer flere utenlandske fullgradsstudenter, NHH-campus blir stadig mer internasjonalt, og dessuten er NHH-studentene best i landet på utveksling, sier hun.

Bilde av Nordea-bygget i København.
Aleksandra Maria Kjemhus holder til i disse lokale i Nordea. Hun jobber med endringsledelse og digital transformasjon. Foto: Flickr v. PeS-Photo.

Les også:

Tiril (22) kåret til verdens råeste finanskvinne

I konkurranse mot kvinnelige økonomistudenter fra 14 andre land, gikk NHH-student Tiril Flørnes Støle av med seieren som verdens «Corporate Finance Woman of the Year».

Landets beste på utveksling

Arbeidsmarkedsundersøkelsen 2018

  • Utført 7. – 31. januar 2019 og besvart av 41,5 prosent av masterstudentene som fullførte graden våren 2018.
  • 92,1 prosent er i jobb et halvt år etter studiene - en økning på 4 prosentpoeng fra 2017. De resterende studerer (3,4 %) eller er jobbsøker (4,4 %).
  • 96,3 prosent mener jobben er relevant for deres utdanning.
  • 85,6 prosent får jobb før de er ferdig med mastergraden.
  • NHH-studenten tjener i gjennomsnitt 555 400 kroner (inkl. bonus). Medianinntekten er 555 003 kroner. Dette er kun tall for NHH-studenter med jobb i Norge.
  • 89,3 prosent jobber i privat sektor – en nedgang på 10 prosentpoeng fra året før.
  • NHH-kandidatene jobber hovedsakelig innen konsulentvirksomhet (36 %), revisjon (13,4 %), bank, forsikring og finans (12,4 %) eller i IT-bransjen (8,6 %).
  • Ifølge undersøkelsen jobber 11,3 prosent av NHH-kandidatene i utlandet.

I 2018 hadde 59 prosent av NHH-studentene vært på utveksling. Til sammenlikning reiser i snitt 16 prosent av norske studenter til utlandet for å studere.

– Gjennom et utvekslingsopphold får studentene relevant erfaring, de lærer nye språk, blir åpne for nye kulturer og tør i større grad å tøye egne grenser. I sum gjør dette NHH-studenten godt forberedt på internasjonalt arbeidsliv, sier Nøstbakken.

I vinter gikk forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø ut og sa at for få norske studenter satser internasjonalt. Hun er glad over den positive økningen ved NHH og kommenterer det slik:

– Internasjonalt samarbeid og dialog på tvers av landegrenser er forutsetninger for å kunne håndtere de store globale samfunnsutfordringene verden står overfor. Jeg mener at et utenlandsopphold skal være normalen, og håper at flere institusjoner kan gjøre som NHH; motivere og legge til rette for at enda flere studenter skal reise ut, sier Nybø.