Fra 13 til 100 deltakere på et halvt år

Studiemestring NHH
Ett av rådene fra Line Fleischer i Sammen Råd & Karriere: Ha et bevisst forhold til studier og fritid. Bestem deg for når arbeidsdagen som student er ferdig. Vær bevisst på hva du gjør på fritiden og hvorvidt disse aktivitetene gir deg ny energi. Foto: Sigrid Grøm Bakken
NHH Av Sigrid Grøm Bakken

29. august 2018 10:56

Fra 13 til 100 deltakere på et halvt år

Stadig flere ønsker råd og veiledning om hvordan de kan mestre studiene. – Dette er jeg glad for. Det tyder på at terskelen for å ta imot hjelp er lavere enn før, sier prorektor Therese E. Sverdrup.

Omtrent 100 studenter lyttet aktivt og noterte flittig da NHH i samarbeid med Sammen Råd & Karriere arrangerte kurs i studiemestring denne uken. Dette er andre gang i år kurset tilbys NHH-studenter.

Prorektor for nyskaping og utvikling ved NHH Therese E. Sverdrup er fornøyd med oppslutningen.  

– Da vi arrangerte kurset for første gang i januar i år, møtte kun 13 studenter opp. Tirsdag var omtrent 100 studenter til stede. Det illustrerer at stadig flere ønsker råd og veiledning om hvordan de kan mestre sin studiehverdag, sier Sverdrup.

Therese Sverdrup
Therese Sverdrup, Prorektor for nyskaping og utvikling ved NHH Foto: Sigrid Grøm Bakken

NHH har promotert kurset aktivt under velkomstuken. Kurset trakk imidlertid også studenter fra eldre kull.

– Det er jeg glad for. Jeg opplever at terskelen for å ta imot hjelp er lavere enn før. Studentene er mer bevisst om at studiehverdagen kan være krevende, og ønsker å være forberedt på dette, sier Sverdrup.

Les Sammen sine fem mestringstips nederst i saken

–Samarbeid med andre studenter

Christoffer Roestad
Christoffer Roestad, førstekullist ved NHH. Foto: Sigrid Grøm Bakken

Christoffer Roestad er førstekullist og var blant studentene som møtte opp på kurset.

– For meg er studenttilværelsen helt ny og fremmed. Jeg har vært i Forsvaret i fire år og har aldri studert ved et universitet eller høyskole før. Derfor er dette svært lærerikt, sier han.

Sammen med sine medstudenter lærte han verktøy og teknikker som de kan ta i bruk for å bedre sin studiehverdag.

– Det beste tipset jeg har fått i dag er å samarbeide med andre studenter, for eksempel ved å repetere pensum, løse oppgaver sammen, holde foredrag for hverandre eller delta i kollokviegrupper, sier Roestad.

Fem tips til bedre studiehverdag

Studiemestringskurset er ett av flere kurs og workshoper som NHH tilbyr studenter denne høsten. I september og oktober arrangerer høyskolen blant annet workshop om stressmestring og hvordan du som student kan håndtere eksamensangst. Disse er adgangsbegrenset, og studenter bør derfor melde seg på tidlig, ifølge Sverdrup.

– Arrangementene er en del av NHHs arbeid for å skape et godt læringsmiljø. Det er viktig både for at studentene skal kunne prestere akademisk og for trivselen på høyskolen, sier Sverdrup.

Rådgiver Line Fleischer i Sammen Råd & Karriere holdt studiemestringskurset på NHH, og hun møter jevnlig studenter som trenger råd og veiledning.

Line Fleischer
Line Fleischer, Rådgiver i Sammen Råd & Karriere. Foto: Sigrid Grøm Bakken

Her er hennes beste tips til studenter som ønsker å mestre sin studiehverdag:

Beste tips til studenter som ønsker å mestre sin studiehverdag:
1. Jobb med forståelsen – Når du jobber med pensum, bør du spørre deg selv om du faktisk har forstått det du har lest. Hvis ikke, kan det være nyttig å sette seg inn i fagets hovedinnhold. Her kan du f.eks. bruke TED Talks, Youtube og innføringsbøker. Deretter kan du repetere detaljene i stoffet på nytt.

2. Jobb med konsentrasjonen  Ingen kan konsentrere seg om flere ting samtidig, men noen er gode på å veksle. For å kunne fordype seg i vanskelige temaer og store arbeidsmengder, vil det lønne seg å trene opp konsentrasjonsmuskelen ved å fokusere på én oppgave over tid. En enkel øvelse kan være å sette seg på første rad på forelesning, eller å sette på en stoppeklokke når du leser. Dette retter fokus og bidrar til å rydde vekk forstyrrelser.

3. Ha et bevisst forhold til studier og fritid  Bestem deg for når arbeidsdagen som student er ferdig.  Ta deg fri når du har fri. Vær bevisst på hva du gjør på fritiden og hvorvidt disse aktivitetene gir deg ny energi.

4. Ta pauser og pust – Det er få som klarer å jobbe effektivt mange timer i strekk. Tillat deg selv å ta pauser. Det finnes mange teknikker for å koble helt av. En som er svært nyttig er å puste langsomt fire ganger, helt ned i magen.

5. Tenk på hvordan du lærer best – Har du tro på at du kan klare det, selv når du står litt fast? Hva sier du til deg selv dersom du ikke får det til? En læringsprosess handler om å prøve og feile. Din holdning til deg selv og din mestringstro, kan påvirke om du når de målene du har satt deg.

Dersom noe kommer i veien for deg og målene du har satt deg - det seg være en situasjon som har oppstått, problemer med din konsentrasjon eller mangel på kunnskap om læringsstrategier - er du velkommen til en individuell samtale med rådgivere i Sammen Råd & Karriere. De har timer på NHH og i Studentsenteret.

Se www.sammen.no for bestilling av samtale eller kurs. Alle tilbud er gratis for studenter.