Falske nyheter årets nyord

Donald Trump
Årets ord 2017 er falske nyheter. Dette er en frase som egentlig ikke er helt ny, men bruken eksploderte for ett år siden, blant annet ved hjelp av Donald Trump. Foto: Pixabay.com
NHH

11. desember 2017 07:32

Falske nyheter årets nyord

USA-valget i fjor høst og innsettelsen av Donald Trump som president bidro sterkt til årets nyord i Norge. Her er de ti ordene på årets liste.

Hvert år kårer Språkrådet i samarbeid med NHH-professor Gisle Andersen årets ord. Det kan være et nyord eller ord av nyere dato som har preget året. Årets liste preges særlig av ord og fraser fra ordskiftet i politikk og media. Samtidig viser lista at språket vårt får påfyll av nyord fra ny teknologi og andre nyvinninger.

– Flere av ordene viser at norsk politisk debatt har gått over i et annet gir, hvor spissformuleringer og negative karakteristikker blir stadig vanligere, sier Gisle Andersen.

 Dette er ordene som er med på årets topp ti-liste.

10. Oktoberbarn

En av de viktigste politiske debattene i år har dreid seg om skjebnen til en gruppe enslige, mindreårige asylsøkere som kom til Norge fra Afghanistan høsten 2015. Mange av disse fyller 18 i løpet av høsten 2017 og skal da ifølge UDIs regelverk sendes ut av landet. Ordet oktoberbarn er blitt en fellesbetegnelse for denne gruppen, selv om ikke alle fyller år i oktober.

9. Datarulling

Etter at teleselskapene begynte å tilby overføring av datamengde fra en måned til den neste, ble datarulling raskt etablert som en benevnelse for denne tjenesten. Det erstatter det engelske “data rollover”.

8. Ekkokammer

I tilknytning til sosiale medier har ekkokammer blitt et mye brukt ord det siste året. Det dreier seg om den selvforsterkende effekten av at vi opererer i et nettverk som stort sett består av likesinnede og at vi dermed for det meste kommuniserer med meningsfeller.

7. Lynlader

En hurtiglader som gjør jobben med å lade opp elbilbatteriet opptil seks ganger raskere enn en konvensjonell elbillader.

6. Svenske tilstander

Svenske tilstander har først og fremst blitt brukt av innvandringskritiske stemmer som et retorisk virkemiddel i debatten om innvandringspolitikk her hjemme.

5. Spinner

Spinner var farsotten som herjet i 2017, nesten på samme måte som Pokemón og pokestopp i 2016. En spinner er en gjenstand eller leke som snurrer rundt seg selv ved hjelp av et kulelager i midten.

4. Imamsleiking

Under valgkampen i 2017 førte Sylvi Listhaugs påstand om at «Hareide og andre sleiker imamer oppetter ryggen» raskt til danningen av ordet imamsleiking. Ordet er først og fremst viktig fordi det gir et tydelig signal om at norsk politisk debatt har gått over i et høyere gir, hvor spissformuleringer og negative karakteristikker blir stadig vanligere.

3. Plasthval

Mange husker sikkert den såkalte plasthvalen som ble funnet og avlivet utenfor Sotra på Vestlandet forrige vinter. Hvalen hadde magen full av plast og kom derfor til å synliggjøre konsekvensene av havet som avfallsplass. Selv om plasthval er knyttet til en enkelthendelse, ser vi at ordet fortsatt har vært i bruk i hele 2017.

2. Lillavelger

En lillavelger er en velger som vandrer mellom røde og blå partier, særlig mellom Arbeiderpartiet og Høyre. Årets stortingsvalg gjorde ordet svært aktuelt. Det er nokså vanlig å benytte fargeord for å benevne politisk ståsted, og i 2013 stod blå-blå på lista over nyord. Lillavelger er imidlertid nokså kreativt fordi man viser til en fargeblanding som speiler overlapping og uklare politiske skillelinjer og preferanser.

1.  Falske nyheter

Årets ord 2017 er falske nyheter. Dette er en frase som egentlig ikke er helt ny, men bruken eksploderte for ett år siden. Hittil i år har frasen vært benyttet i mer enn 1500 trykte artikler i norske aviser og trolig langt mer i nettbaserte medier.

 – Populariteten til frasen skyldes i all hovedsak kampen om sannferdige nyheter i sosiale medier og ellers i den tradisjonelle pressen. Det er særlig valget i USA i fjor høst og innsettelsen av ny president som gjorde ordet vanlig. Bruken viser at frasen blir hyppig benyttet om norske forhold også, sier Gisle Andersen.

Her kan du lese mer om ordene på årets liste.

– Gode språklige kvaliteter

 I kåringen av årets ord er det blant annet brukt dataverktøy som fanger opp nye ord fra mange store riks- og regionsaviser.

 – Kriteriene for å velge ut årets ord er at det skal være aktuelt og mye brukt i år. Ordene på lista skal helst være levedyktige, kreative og ha gode språklige kvaliteter, sier Andersen. Dataverktøyet som er brukt i nyordskåringen, er utviklet av Knut Hofland ved Uni Research Computing.

Les også saken fra 2016-kåringen:

Hverdagsintegrering er årets nyord

Et ord fra statsminister Erna Solbergs nyttårstale blir kåret til årets nyord av NHH og Språkrådet. Sjekk årets topp 10-liste.