Piketty om økonomisk ulikhet: Trakk rekordstort publikum
Flere hundre publikummere fikk med seg Thomas Pikettys besøk på NHH .
– I «A Brief History of Equality», min nyeste bok, er den viktigste konklusjonen at vi ser en bevegelse mot mer politisk og økonomisk likhet, sa Thomas Piketty til den store forsamlingen.
Nærmere 300 hadde meldt seg på forelesningen, og den ble lagt merke til av journalister:
Økonomiens superstjerne i Bergen
UT MOT SKATTEFLUKT
POLITISK KOMMENTAR I BT
Grunn til optimisme
Den kjente franske økonomen og professoren var invitert til NHH for å holde The Sandmo Lecture On Public Policy.
Dette er en årlig forelesning til ære for professor Agnar Sandmo, for hans bidrag til fagfeltet offentlig økonomi.
– Jeg mener det er grunn til å være optimistisk. Vi har beveget oss mot mer økonomisk likhet, historisk sett, sier Piketty, og legger til:
– Det er selvfølgelig ikke perfekt, men i et langt historisk perspektiv – som starter på slutten av 1700-tallet, spesielt i Frankrike, men også i USA, og fram til i dag, ser vi store endringer i riktig retning.
INteressant for ikke-økonomer
Det var Institutt for samfunnsøkonomi og professor Kjell Gunnar Salvanes, moderator på arrangementet, som sto bak Sandmo-forelesningen.
– Jeg er veldig glad for at nettopp Piketty kunne holde Sandmo-forelesningen. Det betyr mye, sier Kjell Gunnar Salvanes, som selv er ekspert på ulikhet, utdanning, og arbeidsmarkedsøkonomi. Han er forsker ved Senter for fremragende forskning FAIR ved NHH.
Salvanes var ikke overrasket over at så mange var nysgjerrige på forelesningen til Piketty:
– Vi har opp gjennom årene hatt mange ledende økonomer som har holdt Sandmo-forelesningen, som nobelprisvinner James Heckman, men Piketty har et navn langt utenfor økonomenes kretser. Vi visste at han ville være interessant for mange.
Kapital i det 21. århundre
Piketty er professor i økonomi ved School for Advanced Studies in the Social Sciences og the École d’économie de Paris/Paris School of Economics. Hans forskning og forfatterskap innen offentlig økonomi, særlig om ulikhet i inntekt og formue, har gitt ham internasjonal stjernestatus.
Det er spesielt Capital in the Twenty-First Century, gitt ut for 10 år siden, og Capital and Ideology fra 2019, som har gjort Piketty til en av verdens mest kjente økonomer.