Målet med etikkfaget er ikke å gjøre studentene til bedre mennesker, men å gjøre dem til bedre økonomer. I løpet av kurset lærer de ulike verktøy som vil hjelpe dem å håndtere vanskelige etiske dilemmaer.
NHH-professor Alexander W. Cappelen
På NHH er etikk et sentralt tema i utdanningen. I introduksjonskurset i etikk får du verktøy som vil hjelpe deg å ta bedre beslutninger i arbeidslivet.
– NHH utdanner mennesker som skal ta viktige beslutninger i fremtiden. Valgene de tar vil få konsekvenser både for bedriften og for samfunnet som helhet. Det er derfor viktig at studentene tidlig blir bevisste på dette, sier professor i samfunnsøkonomi ved NHH og foreleser i Introduksjonskurs i etikk, Alexander Wright Cappelen.
Etikk er et gjennomgående tema i NHH-studiet, både i form av rene etikk-kurs og i andre fag som organisasjon og ledelse, regnskap og markedsføring. Et etisk dilemma som diskuteres er utviklingen av selvkjørende kjøretøy og hvem som har det etiske ansvaret dersom en kollisjon skjer – er det leverandøren eller sjåføren?
Målet med etikkfaget er ikke å gjøre studentene til bedre mennesker, men å gjøre dem til bedre økonomer. I løpet av kurset lærer de ulike verktøy som vil hjelpe dem å håndtere vanskelige etiske dilemmaer.
NHH-professor Alexander W. Cappelen
Allerede første året på bachelorstudiet får nye studenter bryne seg på etiske problemstillinger.
– Da jeg begynte på NHH visste jeg ikke at etikk ville være en sentral del av økonomiutdanningen. Det er jeg positivt overrasket over. Jeg mener det er viktig at både næringslivet og NHH tar etikk på alvor, sier førsteårsstudent Synne Sørbøe.
Bedrifter og ledere møter stadig større forventninger til å opptre sosialt ansvarlig. I introduksjonskurset i etikk deltar toppledere fra norsk næringsliv for å dele sine erfaringer med førsteårsstudenter.
– I første forelesning fikk vi høre konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke. Han fortalte om vurderinger han gjør i møtet med etiske dilemmaer, og hvordan Telenor integrerer etikk i selskapets strategi, forteller Synne Sørbøe.
Aleksander W. Cappelen har vunnet NHHs foreleserpris for introduksjonskurset i etikk tre ganger. I kurset lærer studentene teorier om rettferdighet og hvilke hensyn de bør ta i beslutningssituasjoner.
– I arbeidslivet vil du stå overfor situasjoner der du må veie ulike interesser opp mot hverandre. I slike situasjoner vil forståelse for de etiske verdiene hos ansatte, kunder og i samfunnet for øvrig være avgjørende for å treffe riktig beslutning.
Han sier at årsaken til fagets popularitet ligger i oppbyggingen og valg av varierte undervisningsmetoder.
– I undervisningen kombinerer jeg teori med praktiske øvelser. Jeg henter inn aktuelle eksempler fra virkeligheten, og studentene får delta i økonomiske eksperimenter. Faget er levende og engasjerende fordi studentene deltar aktivt i timen, sier han.