![Bilde av Frode Steen. Foto: Helge Hansen](/contentassets/076a3c19f3f64d1ab43aa356d9a8603c/hovedbilde_steen.jpg?factor=2&quality=90)
– Kundene er i dobbel skvis
Matvarepriser i taket: hvor går kunden og hvordan responderer verdikjeden? Dette er tema for årets viktigste dagligvarekonferanse, som er 13. mars i Oslo.
– Kundene er i dobbel skvis. Økte rentekostnader og dyrere strøm reduserer det som er igjen til mat og andre detaljprodukter, og kundene vil bli smartere i sin pengebruk. De vil handle oftere på lavprisbutikk, de vil bli flinkere til å handle på salg, og de vil bli mer prisbevisst.
Det sier NHH-professor Frode Steen, som leder konferansen og forskningssamarbeidet FOOD (se under).
Han mener samtidig at mer «hjemmehygge» kan føre til at forbrukerne også kjøper mer av dyrere produkter:
– Det negative inntektssjokket kan også føre til at vi koser oss mer hjemme – da vil dyrere produkter, som entrecote, overraskende nok kunne få høyere omsetning, da det å spise hjemme uansett er billigere enn å spise ute.
Les også:
![dagligvare butikk, pxhere.com](/contentassets/b0337e7184424de69251b69251a133ec/dagligvare-pxhere.jpg)
Hva skjer hos våre naboer?
FOOD er et samarbeid mellom NHH og NorgesGruppen (NG) som har pågått siden 2016, og som skal fortsette i ytterligere fire år til. Målet er å fremme forskning og ny kunnskap om dagligvaremarkedene, spesielt rundt tema knyttet til markedsstruktur, konkurranse og produktivitet. Årets konferanse adresserer noen av de store temaene i norsk dagligvare:
- Hva har skjedd i verdikjeden her hjemme?
- Hva skjer hos våre naboer og hvordan kan vi vente at kundene responderer?
- Hvordan kan verdikjeden utnytte ny teknologi, og hvordan skal alt dette skje samtidig som bærekraft opprettholdes?
Til å svare på dette inviterer FOOD forskere, eksperter og næringsliv på scenen. Du møter blant annet politiker og diplomat Erik Solheim, professor Pål Johan From fra NMBU, Marie-Louise Riewerts i NielsenIQ Danmark og NHH-er Gudbrand Johannes Qvale fra Horgen gård, som gikk fra næringsliv til gårdsliv.
Bedre tider i vente
Høye matvarepriser påvirker økonomien til de fleste, men vi går nå mot bedre tider, skal vi tro NHH-professor Frode Steen.
– Flere av innsatsfaktorene som har blitt dyrere, er på vei tilbake til nivået før krigen i Ukraina. Vi ser for eksempel at gassprisene er omtrent helt tilbake, og det er viktig for både kostnadene i gjødselproduksjonen og andre energipriser, som strøm.
Les også:
![Bilde av Tesla. Foto: Unsplash v. Sasan Hezarkhani](/contentassets/4c7e124742c34f92b1576e5c5781169c/tesla_listebilde.jpg)