– Veldig viktig epoke i livet

Eiendomsutvikler Anders Buchardt (i (midten) er mentor for bachelorstudentene Carsten S. Gilje fra Bærum (fra venstre), Markus Myklebust fra Follo og Knut Henry Ressem fra Ørsta
Eiendomsutvikler Anders Buchardt (i (midten) er mentor for bachelorstudentene Carsten S. Gilje (fra venstre), Markus Myklebust og Knut Henry Ressem. – Jeg skal ikke være streng, det er jeg aldri. Jeg skal gi dem gnist og faglig interesse, sier Buchardt. Foto: Helge Skodvin
NHH Av Sigrid Folkestad

21. august 2018 08:54

– Veldig viktig epoke i livet

Eiendomsinvestor Anders Buchardt var tilbake på NHH, denne gang som mentor for de nye bachelorstudentene.

– Tiden ved NHH var en veldig viktig epoke i livet, både faglig og sosialt. Kanskje de beste årene i livet. Det var en bra inngang til voksenlivet, sier Anders Buchardt.

Han tvilte aldri på å flytte fra Oslo for å studere i Bergen da han var 21 år, etter befalsskole.

– For min del var det en fordel at NHH var i Bergen, fordi det lå utenfor alt det kjente.

Faglig gnist

Før sommeren gikk NHH ut med invitasjon til alumni. Rektoratet ønsket seg et 20-talls mentorer med noen års arbeidserfaring. I løpet av få dager hadde 40 næringslivstopper med utdanning fra NHH meldt seg til mentor-dugnad i Bergen.

Tor Olav Mørseth
Managing Director i Snøhetta og tidligere DigitalNorway-direktør Tor Olav Mørseth i konsentrert mentorrolle for en gruppe studenter. Foto: Helge Skodvin

De tok seg fri fra jobben en hel dag, og mange av dem kom tilreisende fra andre steder i landet.

Mer enn 18 år etter at Buchardt selv var ferdig utdannet ved NHH, fikk han møte et nytt kull unge økonomistudenter.

– Jeg skal gi dem gnist og faglig interesse, sier Buchardt. Jeg skal ikke være streng, det er jeg aldri. 

Rask respons

– Vi ble overveldet over responsen, sa prorektor Therese Sverdrup til alumni-forsamlingen, som spiste lunsj på Jebsen-senteret, mens 480 bachelorstudenter fikk mat og presentasjoner i aulaen.

Møtet med mentorene er en del av NHHs nye satsning på førstekullsuken, der studentene har fått servert frokoster og hatt obligatoriske samlinger.

Mjøs-Haugland
– Jeg ser at nyutdannete er så utrolig opptatt av å være flinke. De må tenke på at den som ansetter også er ute etter kolleger som de har lyst å spise lunsj med, sier Karianne Mjøs-Haugland, innkjøpssjef i Sbanken ASA. Studentene Karoline Falch-Monsen (til venstre), Augusta Sverdrup Alfnes og Inge Magnus følger nøye med. Foto: Helge Skodvin

Rektoratet har ønsket å gi uken en tydeligere faglig profil.

Case

– Vi ville at de de nye studentene skulle jobbe med et case, for så å presentere arbeidet for tidligere NHH-studenter. Dagens mentorer har gått denne løypa før og kan dele av sine erfaringer fra arbeidslivet, sier Therese S. Sverdrup, prorektor for nyskaping og utviklingsarbeid.

Cilia Holmes Indahl, tidligere NHH-student og nå direktør for bærekraft i Aker BioMarine, hadde laget opplegg til case. Spørsmålet studentene skulle drøfte:

Hva skal være selskapets neste vekstkurve? Studentene jobbet med tre ulike problemstillinger, som de diskuterte med en mentor: Omega-3 til mennesker, andre komplementære Omega-3 produkter og alternativer til dyre- og fiskefôr.

Brann & EY

Truls Nesslin er senior manager i EY, har vært økonomisjef i Brann i to år og hatt stilling som revisor i EY.

– Jeg hadde det så bra som student ved NHH, så det er veldig hyggelig å få lov til å bidra med noe tilbake. Dette er bare spennende å være med på, sier Nesslin.

– Hvilke råd gir du til studentene?

– Det viktigste må være at de griper mulighetene som dukker opp, sier Nesslin, som var en aktiv og faglig engasjert student.

Truls Nesslin
Truls Nesslin er senior manager i EY. Han har tidligere jobbet som økonomisjef i Brann i to år. – Jeg hadde det så bra som student ved NHH, så det er veldig hyggelig å få lov til å bidra med noe tilbake. Dette er bare spennende å være med på, sier Nesslin. Foto: Helge Skodvin

Også Karianne Mjøs-Haugland var mentor for en dag forrige uke. Hun er innkjøpssjef og styremedlem Sbanken ASA.  Hun har tidligere vært partner i konsulenthuset Inventura AS.

Mjøs-Haugland begynte å studere ved NHH i 1997, og har i tillegg offisersutdanning fra Forsvaret. 

Opptatt av å være flinke

Studentene presenterte caset sitt, men det var god tid til å ta opp andre ting.

– Hun snakket om jobberfaringer, og det var veldig interessant, sier bachelorstudent Inge Magnus.

– Det var veldig nyttig å få med seg, sier Augusta Sverdrup Alfnes.

– Hvilke råd vil du gi de nye studentene, Mjøs-Haugland?

– Nye studenter må spørre mer. Det trenger de ikke være så redd for å gjøre. De må være tro mot seg selv og finne venner som de trives med, både sosialt og faglig.

I løpet av karrieren har Mjøs-Haugland hatt mange personer på jobbintervju.

– Jeg ser at nyutdannete er så utrolig opptatt av å være flinke. De må tenke på at den som ansetter også er ute etter kolleger som de har lyst å spise lunsj med, sier Mjøs-Haugland.

Godt team

En av gruppene Anders Buchardt var mentor for, besto av Carsten S. Gilje fra Bærum, Markus Myklebust fra Follo og Knut Henry Ressem fra Ørsta. Ingen av dem kjente hverandre fra tidligere, men de fikk teamet til å fungere. Det var null problem, sier de.

Hele den store studentkantinen er fylt til siste stol. Cirka 500 personer drøfter case, studier og karriere.

Buchardts gruppe diskuterer diskuterte konkurransesituasjon.

– Som vi vet, sier Buchardt, finnes det utrolig mange gode ideer rundt omkring, men ofte er den store bøygen å ta det fra idé til et ferdig produkt. Det er dette vi diskuterer nå, sier Buchardt.

Thøgersen, Olrud, Buchardt
Anders Buchardt og NHH-rektor Øystein Thøgersen deler lidenskapen for raske biler og lange billøp og brukte anledningen til å diskutere sine siste bravader. – Men Anders er på et helt annet nivå enn meg, altså. Det er viktig å understreke, sier Thøgersen til styreleder ved NHH, Kari Olrud Moen. Foto: Helge Skodvin

Vi må skjerpe oss

– Hvilket inntrykk har du fått av de ferske NHH-studentene?

– Forretningsideen som disse karene har kommet med virker veldig spennende. Og ja, de er veldig flinke. Jeg er nesten litt bekymret på egne vegne, for det er svært mange dyktige og sultne folk som kommer nå. Vi må skjerpe oss, vi som tror vi kan alt, sier han.

– Hvordan opplevde dere å presentere for Buchardt?

– Det var selvfølgelig morsomt. Han er åpenbart en mann med tung kompetanse, så det var veldig nyttig med en diskusjon om det å gjennomføre en forretningsidé, sier Gilje.

– Dette kan vi bruke senere, i fagene og når vi løser case, sier Myklebust.

– Dere kjente hverandre ikke fra før?

– Nei, men det er god stemning. Jeg har truffet minst like mye folk her på dagtid som på NHHS sine arrangementer på kvelden, sier Myklebust.