– Du har ikke dårlig tid
For Cinta Lilis Jacobsen (21) var det bøker og en 20 år eldre fetter som fikk henne inn på økonomisporet. Nå skal hun snart på norgesturné for å møte elever som er i samme situasjon som hun var.
– Jeg er veldig glad i Bergen, og det er gode friluftsmuligheter her. Skistedene Voss og Myrkdalen er ikke langt unna, og byfjellene slår aldri feil. Bergen har også et veldig bra studentmiljø, og det er lett å bli kjent med folk på tvers av studiesteder, sier førsteårsstudent Cinta Lilis Jacobsen.
Før hun flyttet til byen med de syv fjell, var hun litt bekymret for alt regnet hun hadde hørt om:
– Jeg var veldig spent og syntes det var skummelt å flytte til en by jeg aldri hadde vært i før. Jeg visste ikke hva jeg skulle forvente, men ble positivt overrasket. Noe jeg fryktet var at jeg ikke ville håndtere alt regnet i Bergen, men nå synes jeg regnet bare er et fint studievær og gjør det ekstra greit å nyte finværet når det først kommer!
Noen kjappe om Cinta
- Hva er ditt favorittfag? Mikroøkonomi og statistikk. I disse fagene kan jeg bruke min tallglede til å forstå sammenhenger i økonomien.
- Hvilke studentgrupper er du med i? NHHI Innebandy, Lurken Skilag og BSI Tennis (Bergen studentidrett).
- Hva ville du bli som liten? Pilot.
- Hva ønsker du nå å bli? Drømmen er å være min egen sjef, selvstendig næringsdrivende.
- Hva er ditt beste studentminne? Min aller første eksamen, som var i etikk. Det var skummelt med gruppeeksamen, men jeg sitter igjen med kun gode opplevelser.
Første på morssiden med høyere utdanning
Interessen for økonomi kom da Jacobsen gikk på folkehøyskole i Ulsteinvik på Sunnmøre:
– Jeg begynte å investere litt i aksjer der, og leste noen populærvitenskapelige økonomibøker. Det var gjennom disse bøkene at jeg forstod at det meste handler om økonomi, sier hun og utdyper:
– Økonomi gir deg en større forståelse for hvordan hele samfunnet er satt sammen og fungerer. Du forstår mekanismene som forårsaker de store hendelsene som vi leser om i nyhetene.
Den 20 år eldre fetteren hennes, som er samfunnsøkonom, har også inspirert henne til å ta en økonomiutdannelse, forteller hun. På morssiden er hun den første til å ta høyere utdanning.
– Moren min er fra Indonesia, og det er ikke så vanlig å ta høyere utdanning der.
– Hun er sikkert veldig stolt av deg?
Ja, sier Jacobsen umiddelbart, og smiler.
Jacobsens fem tips til deg som er nysgjerrig på økonomistudier
- Snakk med venner og familie. Kanskje har du en kusine eller fetter som har studert økonomi?
- Les populærvitenskapelige økonomibøker. Se hennes boktips i saken.
- Prøv deg på litt aksjer.
- Les aviser innen økonomi og finans.
- Bli inspirert av filmer! Moneyball, A Beautiful Mind, The Wolf of Wallstreet og The Big Short er noen av mine favorittfilmer.
Skal på norgesturné
Jacobsen skal i vinter besøke videregående skoler rundt om i landet for å fortelle om livet som NHH-student. Nettopp det å bruke litt tid på lettleste økonomibøker er noe hun kommer til å tipse elevene om. Hun anbefaler bøkene «Freakonomics» og «Factfulness» (se flere av hennes tips i faktaboksen).
– Det er ikke alltid like lett å forstå hva økonomistudier egentlig innebærer – særlig når du er elev på videregående – men da kan bøker bidra til en bedre forståelse.
Hun kommer også til å anbefale elevene om å ta seg god tid før de bestemmer seg for hva de vil studere.
– Du har ikke dårlig tid selv om det kan virke slik, og du trenger ikke ta en forhastet beslutning. Du kan gå mange veier, før du finner fram til din riktige vei. Det gjør heller ingenting om du bommer og må skifte studie.
Selv byttet Jacobsen fra bachelor i samfunnsøkonomi, til å begynne på siviløkonomstudiet:
– Jeg likte økonomifagene, men fant raskt ut at en utdannelse fra NHH var det jeg ønsket meg. Det at handelshøyskolen ville gi meg flere jobbmuligheter, og nærmest jobbgaranti, var viktige grunner for at jeg endte opp med å bytte studie – veldig fornøyd med den avgjørelsen!
Les også:
– Øyeblikkelig mestringsfølelse
Jacobsen forteller at hun alltid har vært glad i tall, men at matematikk ikke har kommet lett for henne.
– Jeg har måttet jobbe hardt. Det jeg liker med matte er mestringsfølelsen du får etter å ha slitt lenge med å løse en oppgave, sier hun, og legger til:
– Du får øyeblikkelig svar på om du har gjort det riktig når du sjekker fasiten, og du får to streker under svaret ditt. Det liker jeg veldig godt.