– Det er aldri for tidlig å ta videreutdanning

Trym Aass
– Hvis jeg skal være attraktiv på arbeidsmarkedet de neste 40 årene, er videreutdanning nøkkelen. Den store skrekken min er å plutselig oppdage at jeg er uten relevant kompetanse når arbeidsmarkedet krever en ny type kunnskap, sier Trym Aass, utdannet jurist og nå med en MBA fra Norges Handelshøyskole. Foto: Privat
Av Ove Sjøstrøm

20. april 2021 13:28

– Det er aldri for tidlig å ta videreutdanning

Trym Aass (31) hadde knapt vært i jobb i fem år som forretningsadvokat før han skiftet beite. Videreutdanningen tok han hos NHH Executive.

– Pandemien har synliggjort viktigheten av omstilling og videreutdanning, sier Trym Aass, manager i konsulentselskapet BearingPoint.

I april 2021 ser det lysere ut etter 12 måneders uvisse og mørke for mange norske virksomheter. Aass valgte å satse på videreutdanning før pandemien endret hverdagen vår.

Fra olje til havvind

Sivilingeniøren Stine Vethe ville ha flere relevante verktøy hun kunne bruke i jobben. En prosjektoppgave hos NHH Executive bidro til en ny karrierevei hos arbeidsgiveren 4Subsea.

– Uansett hva som skjer med omgivelsene våre, er det én ting som fortsatt gjelder: Jo flere bein du har å stå på, jo sikrere er du i jobbsammenheng, sier han.

Byttet beite og tok en MBA

Aass fullførte nylig en MBA i økonomisk styring og ledelse ved NHH Executive. Han er utdannet jurist, og jobbet fem år som forretningsadvokat før han byttet beite til konsulentbransjen. I BearingPoint jobber han blant annet med strategi og teknologiutvikling for store norske virksomheter.

– Jeg jobber mye med selskaper i skjæringspunktet strategi og økonomi, så en MBA i økonomisk styring og ledelse er noe jeg på forhånd visste ville treffe bra i jobben min, forklarer han.

Danat Tekie Foto Geir Anders Rybakken Ørslien

– Engasjement og kunnskap endrer verden

Danat Tekie (26) fra Oslo var med å stifte oppstartssuksessen Young Sustainable Impact. Men hun hviler ikke på laurbærene. Med stipend fra NHH Executive skal hun lære mer om bærekraft.

Men for Aass handler det også om å være relevant gjennom et langt yrkesaktivt liv.

– Hvis jeg skal være attraktiv på arbeidsmarkedet de neste 40 årene, er videreutdanning nøkkelen. Den store skrekken min er å plutselig oppdage at jeg er uten relevant kompetanse når arbeidsmarkedet krever en ny type kunnskap, sier Aass.

– Aldri for tidlig

En MBA i økonomisk styring og ledelse har 16 samlinger i Oslo og Bergen og består av fem faglige moduler som går over to år. Studentene må sette seg inn i fagområder som strategi, styring, digitalisering, investeringer og verdiskaping. Studiet legger også opp til utenlandsturer både i Europa og Asia.

trym aass
Trym Aass fullførte nylig en MBA i økonomisk styring og ledelse ved NHH Executive. Han er utdannet jurist, og jobbet fem år som forretningsadvokat før han byttet beite til konsulentbransjen.

– Jeg husker at programansvarlig Iver Bragelien sa litt spøkefullt at det var juristene på kullet som måtte jobbe hardest for å fullføre. Vi kan jo ikke tall, sier Aass og ler før han fortsetter:

– Men Bragelien hadde et poeng. Det var tidvis beinhardt å gjennomføre et tøft studium med 100 prosent jobb ved siden av. Men det var i grunnen som forventet. Jeg var topp motivert og hadde bestemt meg for å prestere på øverste hylle når jeg først skulle ta en MBA.

Yngste på kullet

– Var du yngstemann på studiet?

– Det var jeg, og helt ærlig så skjerpet det meg. Det ble sagt at det var en fordel å ha litt lenger fartstid i yrkeslivet enn det jeg hadde, men for meg handler det mye om innsats og innstilling, sier han og slår fast:

– Det er aldri for tidlig å ta videreutdanning.

Aass skryter også av sine medstudenter.

– Det var høy kvalitet på medstudentene, og jeg var i tillegg så heldig å ha en fantastisk kollokviegruppe. Vi har gjennom hele studiet pushet hverandre til neste nivå. Man er avhengig av dyktige medstudenter og engasjementet de viser, for å gjøre det bra på studiet. Bonusen er at jeg også har fått et utvidet nettverk etter to år på NHH Executive.

Relevante fag

NHH Executive legger opp til gruppearbeid og caser som er hentet fra den virkelige verden. Relevansen for egen jobbhverdag ble etter hvert tydelig for Aass.

iver bragelien

Bragelien går inn i ekspertutvalg

Førsteamanuensis Iver Bragelien er utnevnt til medlem i et nytt regjeringsoppnevnt utvalg som skal vurdere lederlønnssystemet i staten.

– Jeg jobber for det meste med strategi og forretningsutvikling. Noen av kundene våre er blant de største finansinstitusjonene i landet. De må løse mange av de samme utfordringene vi jobber med på faget når det gjelder endring, omstilling og nye forretningsmodeller. I så måte ble jo dette veldig relevant, sier han og legger til:

– Like viktig er de vurderingene man må gjøre før nye forretningsplaner iverksettes. De strategiske perspektivene har gitt meg mye, og treffer ganske presist i det jeg trenger i jobben min.

NHH

NHH Executive videreutvikler MBA-programmene

Da NHH nylig fikk den prestisjefylte britiske AMBA-akkrediteringen, startet NHHE videreutviklingen av sine Executive MBA-programmer. De er nå tilpasset internasjonal standard.

Fremtiden

Det er alltid vanskelig å spå om fremtiden, men Aass tror det er bedriftene som klare å tenke nytt og forstå omgivelsene de opererer i, som vil vinne kampen om kundene.

– Det handler om å bli ekstremt kundesentrisk og evne til å snu seg raskt rundt, samtidig som kostnadsnivået ikke blir for høyt. Ta for eksempel Cutters. De har forstått at jeg og de fleste andre vil klippe håret når det passer vår timeplan og ikke frisørens, sier han og tror mange store og tunge konsern har mye å lære av utfordrere og små startups.

– Derfor er også det faglige så viktig. Skal man omstille seg, må de ansatte ha de rette verktøyene. Og det blir bare viktigere og viktigere å ta ansvar for egen læring og kompetanseutvikling. Vi er alle vår egen herre, og det er ingen grunn til å bli stående på perrongen når toget går.

– Hva tror du om bruken av hjemmekontor fremover?

– Det skal bli spennende å se om hjemmekontor blir den nye trenden. Jeg tror de skarpeste hodene ønsker valgfrihet – men til syvende og sist tror jeg at vi også må møtes, og at de beste ideene oppstår i felleskap.

Nicolai Tangen

Nicolai Tangen om sitt lederskap i podkasten Ledertaffel

– Dersom du ikke kan snakke om feilene dine i kapitalforvaltning, har du ingenting der å gjøre. Det er den eneste måten du kan bli bedre på, sier Nicolai Tangen, som er gjest i ny podkast-episode.
Nils Fredrik Solem

– Visste det var gode jobbmuligheter

Masterstudent Nils-Fredrik Solem (25) er ferdig utdannet siviløkonom til sommeren. Han fikk tilbud om fast jobb i oppstartsuksessen Forte_Digital i september.