Vi trenger ny kunnskap og innovasjon

Linn Theres R. Nekkøy. Foto: Aksello
RELEVANT KUNNSKAP: – For meg er dette en svært relevant videreutdanning. Det som er så bra, er at alt vi lærer på NHH kan tas med tilbake til arbeidsplassen og tas i bruk allerede neste dag, sier Linn Theres R. Nekkøy, daglig leder for Aksello. Foto: Aksello
Av Ove Sjøstrøm

28. oktober 2024 11:24

Vi trenger ny kunnskap og innovasjon

Linn Theres R. Nekkøy ønsker vekst i sjømatnæringen, men veksten må være bærekraftig.

– Vi må finne gode løsninger på utfordringene i sjømatnæringen og bruke innovasjon for vekst, sier Linn Theres R. Nekkøy, daglig leder for Aksello, et inkubator- og næringsutviklingsselskap i Florø.

– Det som er flott med NHH Executives sjømatprogram, er at det gir nye perspektiver på ulike utfordringer og får oss til å tenke på nye måter å tilnærme oss dem på.

Les mer:

EMBA with Specialisation In Seafood Management

Inkubator- og næringsutviklingsselskapet Aksello jobber for å skape nye arbeidsplasser gjennom bedriftsetableringer og styrking av eksisterende næringsliv.

– Aksello hjelper grundere med å lykkes med sine etableringer, vi bistår etablerte bedrifter og næringsliv med å omstille og utvikle nye arbeidsplasser, og skape grobunn for bærekraftig næringsutvikling, blant annet innen havnæringene og maritim sektor, forklarer Nekkøy.

Tar videreutdanning hos NHH Executive

Mye av yrkeskarrieren til Nekkøy har vært knyttet til sjømatnæringene. Derfor har hun valgt å videreutdanne seg ved NHH Executive. I desember 2024 er hun ferdig med en Executive MBA med spesialisering i Seafood Management.

Det som er så bra, er at alt vi lærer gjennom programmet kan tas med tilbake til arbeidsplassen og tas i bruk allerede neste dag.

Linn Theres R Nekkøy

– For meg er dette en svært relevant videreutdanning. Det som er så bra, er at alt vi lærer gjennom programmet kan tas med tilbake til arbeidsplassen og tas i bruk allerede neste dag. Om man er grunder eller CEO i et internasjonalt konsern gir dette programmet deg nyttige verktøy og kunnskap man har bruk for.

– Vi er en mangfoldig gruppe på studiet, og det er alltid interessant å få høre de mange gode perspektivene fra medstudentene i hele verdikjeden av sjømat, sier Nekkøy.

Da hun bestemte seg for å ta en EMBA i Seafood Management, jobbet hun i Norwell, en mellomstor eksportør av norsk laks og ørret med hovedkontor i Florø. Fiskeoppdrettere eier omtrent 70 prosent av selskapet. I tillegg til hovedkontor i Florø, har selskapet kontorer i Bergen, Danmark, England og Malaysia.

– Norwell fungerer som et bindeledd mellom fiskeoppdrettere og markedet, og omvendt. De ansatte har omfattende erfaring innen lakseproduksjon og eksport, forteller Nekkøy.

Utfordringer og løsninger

Nekkøy mener sjømatnæringen må løse flere utfordringer i årene som kommer for å sikre vekst.

– En av de tøffeste utfordringene vi må forsøke å løse, er trolig lakselus. Samtidig ser vi at klimaendringer kan være med på å skape flere biologiske utfordringer fremover. Det er mye ny teknologi som prøver å løse utfordringene, og klarer vi å redusere dødeligheten, vil sjømatproduksjonen bli enda mer bærekraftig. Dette er viktig for både oppdretterne, markedene og forbrukerne.

Innovasjon

En av nøklene til å løse utfordringer i næringen ligger i økt kunnskap om hele verdikjeden og hvordan man starter gode innovasjonsprosesser i samarbeid med de som fastsetter reguleringene, påpeker Nekkøy.

Sjømatnæringen har mye å tjene på å bruke eksisterende og ny teknologi.

– Vi trenger gode verktøy for å løse utfordringene, men vi må også lære å bruke dem og få mest mulig ut av dem. Derfor er det inspirerende og lærerikt å delta på sjømatprogrammet. Her får vi teori og nye perspektiver, sier Nekkøy.

Gode diskusjoner og faglig innhold

Hun roser undervisningsopplegget til NHH Executive, både det faglige og relevansen i studiet.

– Vi bruker konkrete caser fra industrien, vi får presentert fersk forskning, og det blir alltid gode diskusjoner. Enten det er bærekraft, markedsføring, innovasjon eller ledelse – alt gir nye perspektiver på vår bransje.

Nekkøy fremhever også det internasjonale miljøet i sjømatprogrammet:

– Medstudentene er utrolig kunnskapsrike, og har unike erfaringer fra ulike deler av industrien og verden. Jeg tror sterkt på å utveksle informasjon med andre som har en annen bakgrunn enn meg selv. Vi har ulike perspektiver på hvordan å tilnærme seg utfordringer og hva som vil være viktig for sjømatindustrien de kommende årene.

En levende og viktig industri

NHH-professor Steffen Juranek og Kristin Stave fra NHH Executive.
SJØMATPROGRAMMET: NHH-professor Steffen Juranek og Kristin Stave fra NHH Executive.

Programleder for Executive MBA med spesialisering i Seafood Management, NHH-professor Steffen Juranek, kan konstatere at studiet blir stadig mer populært.

– En av våre største fordeler er vår nærhet til næringen, sier han.

– Vår beliggenhet gjør at vi kan tilby innsiktsfulle gjesteforelesninger og arrangere relevante bedriftsbesøk.

Sjømatprogrammet er utviklet i tett samarbeid med sjømatnæringen.

– NHH utviklet Executive MBA med spesialisering i Seafood Management som svar på en forespørsel fra sjømatnæringen gjennom NCE Seafood Innovation Cluster, sier Kristin Stave, Head Of Custom Programmes ved NHH Executive.

– Programmet er skreddersydd for å takle sjømatnæringens utfordringer med å utvikle bærekraftige, innovative virksomheter for fremtidig vekst.

Planlegg og sett av tid

Nekkøy trives som student. På spørsmål om hun har noen tips til kommende studenter i sjømatprogrammet, svarer hun:

– Du må ha litt disiplin og sette av tid til studiene. Men når det er så praktisk organisert og så relevant for bransjen, får du en ekstra god motivasjon til akkurat det.

Executive MBA with Sspecialisation in Seafood Management

Flere alumnihistorier fra NHH Executive