Slik løser du utfordringene i sjømatnæringen

Fride Iversen. Foto: NCE
NCE SEAFOOD INNOVATION CLUSTER: «Vi samarbeidet tett med NHH for å samle innspill og skreddersy programinnholdet. Resultatet ble et tilpasset kompetanseinitiativ basert på bransjens behov.» sier Fride Iversen, Senior Prosjektleder. Foto: Ove Sjøstrøm/NCE
Av Ove Sjøstrøm

11. november 2024 09:29

Slik løser du utfordringene i sjømatnæringen

Sjømatnæringen står overfor store muligheter og krevende utfordringer i årene som kommer. Bærekraftig vekst, teknologisk innovasjon og økt globalisering krever ledere med oppdatert kunnskap og ferdigheter.

Nå har du sjansen til å ruste deg for fremtiden gjennom NHHs Executive MBA-program, med spesialisering i sjømatledelse. Programmet er utviklet i tett samarbeid med sjømatnæringen for å sikre høyest mulig relevans.

– I 2021 fikk vi klare signaler fra våre medlemmer og partnere om et kunnskapsgap i næringen, primært rettet mot lederne. Dermed tok vi initiativ til et eget masterprogram for sjømat, sier Fride Iversen, Senior Project Manager, NCE Seafood Innovation Cluster.

– Vi jobbet tett med NHH for å innhente innspill og tilpasse innholdet i programmet. Resultatet ble et skreddersydd kompetansetiltak basert på næringens reelle behov.

« Kompteanseinnsiktsrapporten som NCE Seafood Innovation nylig lanserte, viser at kunnskapen næringen trenger er i stor endring. Teknologien utvikler seg raskt, og lederne må skoleres bredere enn før for å kunne løse fremtidens utfordringer.»

Fride Iversen, NCE Seafood Innovation Cluster

Møter morgendagens utfordringer

Programmet er høyaktuelt for alle som ønsker å være i forkant av utviklingen. NHH-professor Steffen Juranek, som er programansvarlig for sjømatprogrammet, mener spesialiseringen fyller et viktig kompetansebehov i en næring med stort vekstpotensial.

«EMBA-programmet gir deltakerne fersk forskning og anvendt kunnskap de kan bruke til å løse bransjens utfordringer, enten det gjelder bærekraft, teknologi eller nye driftsformer.»

Steffen Juranek, NHH Executive

– Sjømatnæringen har en nøkkelrolle i å skape en bærekraftig global matproduksjon. Samtidig preges den av hard konkurranse og høye krav til innovasjon. Vårt mål er å ruste deltakerne til å initiere og lede nødvendige endringsprosesser.

Tverrfaglig og praksisnært

Juranek understreker at programmet favner bredt, med fag som økonomi, strategi, ledelse, markedsføring, finans og regnskap. Samtidig er undervisningen tett koblet til reelle problemstillinger fra virkeligheten.

– Gjennom hele studiet er det et sterkt fokus på bransjens særegne utfordringer og muligheter. Temaer som bærekraft, innovasjon og globalisering går som en rød tråd gjennom programmet, forklarer han.

Kristin Arefjord Stave hos NHH Executive, fremhever kombinasjonen av akademisk tyngde og praktisk relevans i sjømatprogrammet.

– Deltakerne får tilgang til den fremste forskningsbaserte kunnskapen, formidlet av ledende fagfolk på sine områder. Samtidig hentes det inn eksperter og ledere fra sjømatnæringen som deler fersk innsikt fra egen jobbhverdag. Denne vekslingen mellom teori og praksis gir en god arena for læring.

Blandingen av akademisk kunnskap, bransjeinnsikt og erfaringsutveksling deltakerne imellom er noe av det som gjør dette programmet kraftfullt, understreker Stave.

– Deltakerne blir utfordret til å tenke nytt og utvikler en verktøykasse for fremtidens sjømatledelse.

Globalt perspektiv og verdifulle nettverk

Professor Steffen Juranek. Arkivfoto
FREMTIDENS INDUSTRI: «Sjømatindustrien er nøkkelen til å skape bærekraftig global matproduksjon. Samtidig er den preget av hard konkurranse og høye krav til innovasjon. Vårt mål er å utstyre deltakerne til å initiere og lede nødvendige endringer,» sier professor Steffen Juranek, programdirektør for sjømatprogrammet.

Juranek påpeker at programmet har et internasjonalt nedslagsfelt og tiltrekker seg en mangfoldig studentgruppe.

– Sjømat er en global næring der Norge ligger i tet. Gjennom programmet kobler vi norsk og internasjonal sjømatindustri og skaper arenaer for internasjonal kunnskapsutveksling. Det gir deltakerne unike muligheter til å bygge nettverk og samarbeidsrelasjoner på tvers av landegrenser.

Iversen i NCE Seafood Innovation Cluster mener nettverksbyggingen er en viktig merverdi ved programmet.

Det ble eksportert norsk sjømat til en verdi av 172 milliarder kroner i 2023. Dette gjør sjømat til Norges nest største eksportnæring etter olje og gass.

– Sjømatnæringen og har sitt tyngdepunkt på Vestlandet. Den er også til de grader internasjonalt orientert. Gjennom EMBA-programmet får deltakerne tilgang til et verdifullt nettverk av ledere og fagfolk fra hele verden. Dette gir grobunn for innovasjon og nytenkning, sier hun og utdyper:

– Som klynge er vår rolle å fasilitere kunnskapsdeling og samarbeid i sjømatnæringen. EMBA-programmet er et viktig tiltak for å styrke kompetansen og konkurransekraften i bransjen.

Tilpasset travle ledere

Kristin Stave. Foto: Trude Brun Wilhelmsen
VERKTØYKASSE: «Deltakerne blir utfordret til å tenke annerledes og utvikle en verktøykasse for fremtidens sjømatforvaltning,» sier Kristin Stave fra NHH Executive.

Programmet er lagt opp slik at deltakerne kan kombinere studier og jobb. Undervisningen veksler mellom fysiske samlinger, nettbasert læring og gruppearbeid.

– Vi vet at våre studenter har en hektisk arbeidshverdag. Derfor har vi designet et studieløp som er mulig å kombinere med full jobb. Slik kan deltakerne tilegne seg ny kunnskap uten å måtte sette karrieren på vent, sier Juranek.

Søknadsfristen nærmer seg, og Iversen oppfordrer næringen til å benytte seg av tilbudet om en master i sjømatledelse:

– Vil du være rustet til å lede sjømatnæringen inn i en bærekraftig og lønnsom fremtid? Da har du mulighet til å sikre deg spisskompetansen du trenger nå. En EMBA i sjømatledelse fra NHH er en investering som vil gi deg avkastning, både for egen del og for næringen som helhet.

EMBA med spesialisering i Seafood Management