– Det er viktig å ikke bli et mangfoldsalibi

Irene Kinunda Afriyie. Foto: Ove Sjøstrøm
KUNNSKAP ER NØKKELEN: – Hvis du kommer inn i et tradisjonelt styre, er det viktig å ha en kompetanse å lene deg på. Da blir du ikke bare et «mangfoldsalibi», men et fullverdig medlem som virkelig kan bidra med noe unikt, sier Irene Kinunda Afriyie. Foto: Ove Sjøstrøm
Av Ove Sjøstrøm

30. oktober 2024 10:03

– Det er viktig å ikke bli et mangfoldsalibi

Irene Kinunda Afriyie har et godt råd til alle med minoritetsbakgrunn som ønsker å engasjere seg i styrearbeid: Skaff deg nok og relevant kunnskap for å kunne bidra.

Irene Kinunda Afriyie mottok et stipend fra tidligere Statoil-sjef Helge Lund for å delta på Styreprogrammet fra NHH Executive, et stipend som har som mål å fremme mangfold i norske styrerom.

– Jeg fikk langt mer ut av Styreprogrammet enn jeg kunne forestille meg på forhånd. Etter hver samling gikk jeg tilbake til hotellrommet, både fornøyd og sliten. Det var utrolig mye nyttig å lære, sier Afriyie.

Mange verv

Afriyie har en mastergrad i interkulturelle studier og har jobbet som samfunnskontakt i Stiftelsen Fargespill siden 2017. Hun er også gjestekommentator i Bergens Tidende og spaltist i Subjekt.

Les mer: – Jeg vil at flere med innvandrerbakgrunn skal engasjere seg

I 2022 var Afriyie medlem av ekspertutvalget som leverte en NOU om norske folkehøgskoler. I 2023 ga hun ut boken «Jeg er fordi du er – fortellinger om mitt Norge» og mottok Sjur Holsens Minnepris.

Hun er styreleder for Fana Folkehøgskole og Puff stiftelsen og styremedlem i Bergen Internasjonale Teater, Grieghallen AS og Unity Spark.

– Jeg fikk langt mer ut av Styreprogrammet enn jeg kunne forestille meg på forhånd. Det var utrolig mye nyttig å lære.

Irene Kinunda Afriyie

En kunnskapsreise

Afriyie gjennomførte Styreprogrammet i 2024, et program som har blitt et av Norges mest ettertraktede for styrearbeid, med ventelister for å delta.

Selv med solid styreerfaring ble programmet en skikkelig kunnskapsreise for Afriyie.

– Jeg forstår mitt eget ansvar mye bedre, men også hvordan styresammensetning og kultur har stor betydning for beslutningene som blir tatt, forklarer hun.

Afriyie gikk inn i programmet med en ydmyk holdning og var klar over at det var mye å lære, til tross for hennes lange erfaring.

Atmosfæren blant medstudentene var svært hyggelig og inkluderende, understreker hun.

– Det var ikke noe hierarki, selv om mange kom fra store og internasjonale konsern.

Caseoppgavene vi måtte løse, kastet alle ut på dypt vann, uavhengig av bakgrunn. Plutselig skulle jeg lede et styremøte med folk jeg knapt kjente. Det var veldig lærerikt, sier hun og smiler.

Nytt nettverk

Irene Kinunda Afriyie. Foto: Ove Sjøstrøm
GODE VERKTØY: – Nå går jeg mye tryggere inn i styremøtene, for jeg vet at jeg kan hente frem relevant kunnskap for å håndtere de problemstillingene som måtte dukke opp, sier Irene Kinunda Afriyie. Foto: Ove Sjøstrøm

Gjennom programmet fikk Afriyie også utvidet sitt nettverk i næringslivet. Nå føler hun seg trygg på å ta kontakt med medstudentene når hun for eksempel drar til Oslo.

– Det er virkelig en styrke med Styreprogrammet – allerede hyggelige medstudenter som du senere kan ta en kaffe med eller ringe for å få gode råd.

Hennes viktigste råd til andre med minoritetsbakgrunn som ønsker seg inn i styrerommet, er å skaffe seg solid kompetanse.

– Hvis du kommer inn i et tradisjonelt styre, er det viktig å ha en kompetanse å lene deg på. Da blir du ikke bare et «mangfoldsalibi», men et fullverdig medlem som virkelig kan bidra med noe unikt, understreker Afriyie.

Casearbeid

Gjennom Styreprogrammets samlinger, caseoppgaver og forelesninger med toppledere som Helge Lund, får deltakerne uvurderlig innsikt og trening i styrearbeid, både i norsk og internasjonal kontekst.

– Vi jobbet med så realistiske caser at det nesten føltes som styrearbeid i et reelt selskap. Nå går jeg mye tryggere inn i styremøtene, for jeg vet at jeg kan hente frem relevant kunnskap for å håndtere de problemstillingene som måtte dukke opp, sier Afriyie.

En konkurransefordel

Hun trekker frem cybersikkerhet og krisekommunikasjon som eksempler på helt konkrete områder der hun har fått påfyll gjennom studiet.

– Hvorfor bør det satses mer på mangfold når det rekrutteres til styrer?

– Mangfold er en klar konkurransefordel for styrer og selskaper. Uten mangfold øker faren for gruppetenkning og stagnasjon. Hvis man virkelig ønsker å utvikle seg, må man sørge for at styret har en variert sammensetning.

En solid verktøykasse

Afriyie er på vei til et nytt styremøte en regntung høstdag i Bergen. Som styreleder i Fana Folkehøgskole får hun god bruk for styrekompetansen fra Styreprogrammet.

Skolen drives etter Folkehøgskoleloven og mottar statsstøtte, men er eid av Nord- og Midthordland Høgskulelag. Styret har dermed et viktig ansvar for å sikre forsvarlig drift i tråd med skolens ideelle formål.

– Styreprogrammet har gitt meg en solid verktøykasse som jeg nå bruker aktivt i mine styreverv, sier hun slår fast:

– Jeg er blitt mye mer bevisst på strategi, målstyring og rolleavklaring. Den lærdommen kommer godt med i et bredt spekter av styrer, enten det er en folkehøgskole eller en kommersiell virksomhet, avslutter Afriyie.

Les mer om Styreprogrammet

Flere alumnihistorier fra NHH Executive