På fisketur i Roma
Et internship i FN i Roma ga NHH-student Julie Normann Eikaas en helt ny forståelse av hvor viktig forvaltning av fisk og sjømat er, ikke bare for Norge som sjømateksportør, men for hele verden.
Julie Normann Eikaas (25) tar masterprofilen Strategi og Ledelse, og har nylig tilbragt ti uker som praktikant hos FN-organisasjonen FAO i Roma, gjennom NHH Internship Abroad Programme.
– Det har åpnet øynene mine for hvor viktig havet og fiskerinæringen er for verdens befolkning, og gitt meg en faglig opptur, sier hun.
Norge er en av de største sjømatnasjonene i verden. Eksporten er på over 75 milliarder kroner per år, og fisken selges til mer enn 130 land. Norge eksporterer altså hele 30 millioner fiskemiddager hver dag. Det er det ikke alle som er klar over.
-Før tenkte jeg ikke så mye over betydningen av havet og fiskeriene, selv om Norge er en av verdens største fiskerinasjoner, sier Julie Eikaas.
Etter en hel sommer i Roma på internship hos FAO har imidlertid dette endret seg.
– Jeg lærte utrolig mye om en sektor jeg visste lite om fra før. Jeg møtte mennesker som er opptatt av å utvikle bedre måter å bruke havets ressurser på, som vil at handelen av sjømat mellom land skal skje på mest mulig rettferdig og bærekraftig måte. Samtidig hadde jeg kollegaer fra hele verden. Det var interessant å se hvordan kollegaer med en annen bakgrunn tenker og hvordan vi best kan jobbe sammen, sier hun.
Faglig opptur
Eikaas jobbet med et prosjekt som omhandlet «Small Scale Fisheries», altså fiskerier av en helt annen størrelsesorden enn i Norge. Slike Small Scale Fisheries utgjør omlag 90 prosent av verdens fiskerier, og betyr mye for befolkningen i fattige land. Fisk står for fem prosent av det samlede energiinntaket for verdens befolkning, mens jordbruket bidrar med 95 prosent. Fiskerienes betydning er imidlertid større enn dette tallet tilsier, fordi fisk gir et nødvendig proteintilskudd i et ellers proteinfattig kosthold i mange utviklingsland.
-Jeg laget det vi kaller for landprofiler for Norge og EU, hvor jeg analyserte handels- og, produksjonssituasjonen samt kartla alle relevante reguleringer for handel og mattrygghet. Jeg hadde en mentor fra Brasil som er ekspert på handelspolitikk for sjømat som ga meg mange råd og tips. Jeg lærte vanvittig mye, sier hun.
Dette har stimulert til ytterligere interesse for fiskerinæringen og dens store ledelsesutfordringer.
-Nå er jeg virkelig blitt interessert i temaet, og hvem vet? Kanskje jeg begynner å jobbe i sjømatsektoren når jeg er ferdig med mastergraden på NHH.
Internasjonalt miljø med italiensk krydder
Julie Eikaas har tidligere jobbet et halvt år på den norske ambassaden i Ankara.
-På ambassaden var det fifty-fifty norske og tyrkiske ansatte. I og med at arbeidsgiver var norsk, ble det gjerne slik at de tyrkiske ansatte tilpasset seg den norske måten å jobbe på. I FN i Roma er det annerledes, fordi ingen nasjonalitet er dominerende. Folk kommer fra omtrent hele verden. Unntaket er kantinen, den er helt klart italiensk, og har mye digg pasta, sier hun.
Det var enkelt å få et godt nettverk i Roma, også utover arbeidsplassen. Det har vist seg å være svært nyttig.
–Da jeg fortalte en kollega i FAO at jeg skulle på utveksling til Malaysia i regi av NHH, var han ikke sen med å sette med i kontakt med en kollega fra Kuala Lumpur som jeg nå mailer med og skal møte når jeg kommer dit. Jeg har også fått gode tips til masteroppgaven jeg skal skrive med en venninne på NHH. Temaet er forretningsmodeller for å redusere matsvinn, opplyser hun.
Den evige stad
I tillegg til jobb har det også blitt god tid til å utforske byen, som innehar blant annet de kjente landemerkene Colosseum og Pantheon, samt Spansketrappen. Det er alltid noe nytt å oppdage i det gamle hovedsetet for Romerrriket.
-Jeg nyter å vandre rundt i Roma. Her er det ruiner i stedet for skyskrapere, det er helt annen storby enn det jeg er vant til. Det er lett å komme i kontakt med andre interns, alle ønsker å få mest mulig ut av oppholdet i Italia. Det var også veldig kjekt at en annen intern fra NHH, Valeria Shuvatova, var der samtidig med meg, sier Eikaas.