"Man kan ikke bare være blond og ønske å redde verden, man må ha noen verktøy som gir mening. Økonomi er et slikt verktøy."
Laila Chedid Arnesen
"Man kan ikke bare være blond og ønske å redde verden, man må ha noen verktøy som gir mening. Økonomi er et slikt verktøy."
Laila Chedid Arnesen
NHH-alumn Laila Chedid Arnesen gikk fra NHH til Utenriksdepartementets prestisjefylte diplomatskole - aspirantkurset. Drømmen er utstasjonering i Midtøsten. - NHH er den perfekte bakgrunnen for en slik mulighet, sier hun.
Laila Chedid Arnesen var i Libanon i 2006, da det smalt mellom Israel og Hizbollah.
-Bygninger helt i nærheten av oss ble bombet, og vi ble evakuert. På evakueringsskipet under den mørke stjernehimmelen satt jeg sammen med libanesere, nordmenn, mennesker fra alle mulige steder og jeg tenkte: “Så lite rasjonelt storpolitikk er, det hadde vært spennende å lære om forhandlinger og diplomati. Det kan jeg tenke meg å gjøre, og det er noe verden trenger”, sier hun.
Hun har alltid visst at hun vil arbeide internasjonalt. Arnesen mener økonomiske interesser ligger bak det storpolitiske spillet, og valgte derfor NHH som studiested. Med seg i bagasjen hadde hun en bachelorgrad i arabisk.
-Mange kan snakke arabisk bedre enn meg. Men jeg tenkte at hvis jeg tar studier ved NHH, så kan jeg prøve aspirantkurset etterpå, og hvis ikke det går har jeg likevel mange muligheter, sier hun.
I søknaden er det mange felt som skal dekkes, blant annet oppvekst, interesser og erfaring. Arnesen skrev en fargerik, engasjert beskrivelse, med fare for å virke for “gøyal”.
-Det kan virke som de ønsker mennesker som er eksperter i Trivial Pursuit, og det er ikke jeg, sier hun. Neste steg er ulike tester. Hun fikk tilsendt flere nettbaserte språk- og IQ –tester, som ble besvart hjemmefra. Deretter fulgte en sekstimers skriftlig test, hvor kandidatene fikk to oppgaver. Tilslutt ble noen kandidater invitert til en siste runde, som foregikk over fire dager i Oslo. Først fikk de en personlighetstest, så gikk de gjennom et totimers psykologintervju, enda en runde med IQ-tester og tilslutt et gruppecase. Den siste runde inkluderte også en tre timers språktest, for Laila sin del på arabisk.
-Jeg traff mange flotte mennesker med svært forskjellig bakgrunn. Prosessen var medmenneskelig og fin. Det var mye jobb, men en god opplevelse, sier hun.
Det siste steget er selve intervjuet. Hensikten med intervjuet er få innsikt i hvem søkeren er. Hvilke holdninger har han eller hun? Hva står søkeren for?
-Siden intervjuet med aspirantnemden er beryktet, leste jeg meg opp på de ulike
medlemmene på forhånd. Gerd-Liv Valla var med, og henne har jeg parodiert på revyscenen i Uken, jeg håpet hun ikke hadde fått med seg, smiler Arnesen.
-Intervjuet var egentlig befriende, for jeg er den jeg er. Man kan ikke bare være blond og ønske å redde verden, men ha noen verktøy som gir mening. Økonomi er et slikt verktøy, og den “edgen” jeg hadde var NHH. Det er ikke mange siviløkonomer som søker aspirantkurset, og de ønsket spesifikt siviløkonomer i år, sier hun. Hun forberedte seg på alt fra politikk til kultur, fred og konflikter og Norges interesser.
-Jeg kan argumentere for mine syn ved hjelp av økonomiske perspektiver. Hvis man skal snakke om bistand, kan jeg gjøre det fra et økonomisk ståsted. Jeg kan kvantifisere det, se på årsak-virkning og gjøre det mer håndfast ved å ta utgangspunkt i økonomi. Jeg leste jeg meg opp på hovedsteder, BRICS-landene, FN og EU. Jeg var klar til å bli pumpet, og jeg fikk spørsmål om alt mulig, inkludert økonomi, sier hun.
Kun 15 personer blir tatt opp til aspirantkurset hvert år.
-Det tok fire uker før jeg fikk telefonen. Det var som om jeg hadde vunnet i lotto og tipping samtidig!