Der økonomi møter miljø
For miljøbevisste Cilia handler det meste om bærekraft.
For under to år siden leverte Cilia Holmes Indahl (27) masteroppgaven i International Business and Sustainable Development ved Norges Handelshøyskole (NHH). Siden den gangen har den ambisiøse jenta fra Tromsø opparbeidet seg erfaring fra både FN-delegasjonen i New York og revisjons- og rådgivingsselskapet KPMG. I dag er hun ansvarlig for bærekraft i Aker BioMarine, der arbeidsdagene mildt sagt varierer.
- Jeg tilbrakte akkurat seks uker på jobbreise rundt om i verdikjeden vår. På reisen besøkte jeg fiskebåtene våre i Antarktis og kontorene våre i Sør- og Nord-Amerika.
Har staket ut retningen
Cilia er ikke så opptatt av å sette seg konkrete mål for fremtiden. Det som er viktig for henne, er å finne riktig retning.
- Jeg ønsker at flere mennesker og organisasjoner skal operere bærekraftig, og nå jobber jeg helt i kjernen av det, forteller den tidligere NHH-studenten.
Ved siden av Aker-jobben er Cilia i tillegg det yngste tilskuddet i styret til SoCentral, en samarbeidspartner for bedrifter som utvikler nye løsninger på samfunnsutfordringer.
- Jeg synes det er veldig spennende at noen gir oss unge en sjanse til å vise hva vi har å bidra med.
Tidlig miljøbevisst
Karrieren hennes, som befinner seg i skjæringspunktet mellom økonomi og miljø, kan spores helt tilbake til andre året på NHH.
- Jeg ville bruke sommeren på noe helt annet og finne en alternativ måte å bruke utdannelsen på.
”Noe helt annet” viste seg å være et internship i Aiesec, en av verdens største studentdrevne organisasjoner. Tromsøværingen fikk anledning til å jobbe i slummen utenfor Beijing, og dette skulle vekke appetitten for miljøspørsmål.
- Det var et kultursjokk uten sidestykke! Menneskene der hadde så lite og var så sparsomme, men likevel var de så lykkelige.
En bærekraftig livsstil
Erfaringene fra Beijing satte tankene i sving.
- Jeg opplevde en helt annen mentalitet blant menneskene der, og jeg tenkte ”Hva er det vi i Vesten gjør feil?”
Cilia ønsket å fristille seg fra bruk-og-kast-samfunnet, og steg for steg begynte hun å tillegge seg en mer bærekraftig livsstil.
- Når jeg jobber med bærekraft må jeg også vite hva det betyr å kjenne endring på kroppen. Hva betyr det å ikke generere søppel, for eksempel?
I hele 2015 avsto Cilia fra fristelsen til å kjøpe klær. For å redusere personlig avfall ytterligere, har hun alltid med seg en glasskrukke i veska. Krukka fungerer like godt som vannglass som kaffekopp, selv når hun kjøper seg en kaffe på vei til jobb.
- De ansatte på kafeene er overraskende positive når jeg spør om de kan helle kaffen i glasskrukka! Flere ganger har jeg blitt oppfordret til å sende mail til ledelsen deres, og det gjør jeg naturligvis, sier hun lurt.
NHH som døråpner
På NHH fikk Cilia anledning til å ta en dobbeltgrad, der første del av masteren ble gjennomført i Bergen og den andre ved HEC i Paris.
- NHH legger ned en stor innsats for at studenter skal få internasjonal erfaring, sier hun.
Når det er sagt, er hun ikke i tvil om hva skolens største styrke er.
- Studentforeningen er det største konkurransefortrinnet NHH har! Det store mangfoldet gjør at det er plass til alle, og her får vi virkelig satt teori ut i praksis. Vi budsjetterte med store summer og utformet strategier, og jeg fikk utrolig mye igjen for å ha engasjert meg i studentforeningen.
For Cilia var NHH et klart valg, og hun trekker frem de mulighetene en siviløkonomutdanning gir.
- Jeg tror det ligger veldig mange muligheter i krysningsfeltene til økonomi, og det å utforske disse er spennende.
Tekst: Tiril Johansen Gudevold