Tidligere food-konferanser

Tidligere food-konferanser

FOOD-konferansen har blitt arrangert hvert år siden 2017. Her finner du programmene fra tidligere år.

  • Program 2023

    Program 2023

    PROGRAM

    Matvarepriser i taket: Hva gjør kunden og hvordan responderer verdikjeden?

    Konferansier: Geir Mikalsen, NHH

    09.00-09.30
    Registrering og kaffe

    09.30-10.30
    Hva skjer egentlig med priser fremover?

    • Frode Steen, NHH: FOOD2023
    • Øystein Thøgersen: Makrobildet – Vil prisstigningen bare fortsette? 
    • Ivar Pettersen: Hva har skjedd i verdikjeden? 

    10.30-10.50
    Pause

    10.50-12.00
    Hvordan responderer markedet – og ser det så forskjellig ut i Norge?

    • Douglas Jansson, masterstudent NHH: «Skandinavia – er Norge ‘the black sheep’?»
    • Marie-Louise Riewerts, NielsenIQ: «Priser stiger ikke bare i Norge: Er de skandinaviske matvaremarkedene så forskjellige?»
    • Magnus Proesch og Sverre Martinsen, BCG: «Hva kan vi vente fremover – hva forteller konsumentene oss?» - 
    • Frode Steen, NHH: «Pristigning ≠ Pristigning: Hva skjer med handlekurven etter inntektssjokk?» 

    12.00-13.00
    Lunsj

    13.00-14.00
    Verdikjeden, ny teknologi og økt bærekraft

    • Pål Johan From, NMBU: «Roboter – løsningen for fremtidens landbruk?»
    • Robert Ekrem, Völur: «Fra skarpe kniver til kunstig intelligens i kjøttforedlingen» 
    • Anne Hagerup Heggdal, Marius Råstad, Knut Aaland, ASKO: «ASKOs bærekraftsreise» 

    14.00-14.15
    Pause

    14.15-15.00
    Bærekraft også i matvaremarkedet

    • Gudbrand Johannes Qvale, Horgen gård: «Landbruk vs kapitalbruk - kan regenerativt være en løsning?» 
    • Erik Solheim: «Bærekraftsutfordringer»
  • Program 2022

    Program 2022

    PROGRAM

    09.30 - 10.00 Registrering og Kaffe
    10.00 - 11.00

    Sesjon 1: Grensehandel, pandemi og konsumentdrivere

    11.00 - 11.30 Pause
    11.30 - 12.30

    Sesjon 2: Når sirkulærøkonomi blir både profitabelt og bærekraftig – Nye forretningsmodeller

    • Anne Grete Haugen og Anne Marie Schrøder, Matvett -
    • Cristiano Aubert, Matsentralen
    • Silje Eikeland og Benjamin Bendu,  Krispy
    • Kurt Falch Stokke, Throw No More
    • Eliin Kittelsen, GrowHUB Clarion Hotel
    12.30 - 13.20 Lunch
    13.20 - 14.30

    Sesjon 3: Når sirkulærøkonomi blir både profitabelt og bærekraftig – Hva kan gjøres ‘i butikken’

    • Wenche Westberg, Statssekretær Landbruks- og matdepartementet
    • Siv E. Rosendahl SkardNHH
    • Jan Hillesland Link Retail
    • Tina Halborg Nielsen og Martine Austenå, Too Good To Go
    14.30 - 14.45

    Pause

    14.45 - 15.00

    Avslutning:  Tina Søreide – Den nye konkurransedirektøren tar tempen på bransjen

  • Program 2021

    Program 2021

    Program

    08.30-09.00

    registrering og kaffe

    09.00-10.10

    Det store bildet: makro- og mikrorammer i dagligvaren

    Konferansier: Nina Skage

    • Professor og rektor NHH, Øystein Thøgersen ‘Makro-Norge’
    • Professor, FOOD, NHH, Frode Steen, ‘Mot bedre vitende i norsk matsektor’
    • Partner BCG, Jacob Ziesler, Hvordan vinne den nye normalen?l’
    10.10-10.30

    Pause

    10.30-11.40

    Prissynlighet og konkurranse  

    • Professor Øystein Foros, NHH, ‘Gjør VG maten billigere? Påskefortellingen om indrefilet svin’
    • Professor Itai Ater, Tel Aviv University, ‘Price transparency, Media and Informative Advertising’
    • Sjefsøkonom Konkurransetilsynet og professor Jan Yngve Sand, ‘Hvorfor er pristransparens så skadelig?’
    11.40-12.30

    Lunch

    12.30-13.30

    Bransjeglidning – konkurranseflater i endring

    • Charlotte Bjørnhaug Evensen, Oslo Economics (nå NHH), ‘Samlokalisering og konkurranse – Når dagligvaren får Europris i nabolaget’
    • Senterdirektør, Strømmen storsenter, Per Kristian Trøen, ‘Shopping er best live’
    • CEO Wolt Norge, Elisabeth Stenersen
      'Hjem på en halvtime - hvordan kvikklevering forandrer handelen'
    • Food manager IKEA Norge, Tor-Morten Myrseth 'Hvorfor mat var, er og blir viktig for IKEA'
    13.30-13.50

    Pause

    13.50-15.00

    Ny lov om god handelsskikk: Hva kan vi vente oss?

    • Direktør Dagligvaretilsynet, Tor Erik Engebretsen, 'Hva kan vi vente oss?'
    • Bransjedirektør Ingvild Størksen, Virke dagligvare
    • Administrerende direktør Helge Hasselgård, DLF
    • Oppsummering avslutning

    Om Covid-19

    Skulle man mot formodning få nasjonale restriksjoner som stopper konferansen, vil samtlige påmeldte selvfølgelig få refundert sin konferanseavgift.

  • Program 2020

    Program 2020

    program

    Konferansier: Nina Skage

    08.30-09.00        Registrering og kaffe

    09.00-09.50        Åpningssesjon

    • Professor og rektor NHH, Øystein Thøgersen
      Don’t worry – be happy? Perspektiver på makrobildet nasjonalt og globalt
    • Professor NHH og FOOD,  Frode Steen:  
      FOOD status 2020
    • Presentasjoner fra FOOD
      • Henrik Nøkleby og Christian Søreng, Øker selvbetjente kasser produktiviteten?
      • Lise Fantoft Berg og Ylva Stavland Mobæk, Hva skjer når prisen på fisk reduseres med 15%?

    09.50-10.10 pause

    10.10-11.40 Butikkdød og bransjeglidning

    • Professor Tor W. Andreassen, NHH,
      Hva er fremtiden til den fysiske butikken?
    • Professor Magne Supphellen, NHH,
      Hvor opptatt er vi av at det skal være norsk?
    • Administrerende direktør Stine Trygg-Hauger, Clas Ohlson
    • CEO Kjersti Hobøl, Nille
    • Senterdirektør Kathrine Ingerø, Sandvika Storsenter

    11.40-12.40 Lunch

    12.40-13.40 Ny lov om god handelsskikk: Hva kan vi vente oss?

    • Groceries Code Adjudicator UK, Christine Tacon
    • Professor Erling Hjelmeng, UiO
    • Bransjedirektør Ingvill Størksen, Virke dagligvare
    • Administrerende direktør Helge Hasselgård, DLF

    13.40-14.00 Pause

    14.00-15.00 Konkurransen i dagligvaremarkedet per 2020

    • Professor FOOD Frode Steen, NHH,
      Mot bedre vitende i norsk matsektor?
    • Konkurransedirektør Lars Sørgard, Konkurransetilsynet,
      Konkurransen i dagligvaremarkedet per 2020  
  • Program 2019

    Program 2019

    Produktivitet og bærekraft - samme sak?
    09:00-09:50

    Sesjon 1: Dagligvaren – Status per 2019

    • Kenneth Fjell, prorektor og professor, NHH.
    • Frode Steen, professor FOOD, NHH
      FOOD 2019
    • Torbjørn Røe Isaksen, Næringsminister:
      Dagligvaremarkedet 2019 – fra god handelsskikk til styrket konkurranse
    • Spørsmål
    09:50-10:10

    Kaffepause

    10:10-11:30

    Sesjon 2: Matvaren, innovasjon og produktivitet

    • Ivar Pettersen, Seniorforsker, NIBIO:
      Produktivitetsmåling, hva vet vi og hva vet vi ikke
    • Gunnar Hovland, Administrerende Direktør, Tine:
      Sirkulær innovasjon i TINE
    • Johanna Ellefsen Rostad, Direktør Corporate Affairs, Ringnes: 
      Menneske og maskin er best sammen
    • Anne Hagerup Heggdal, Direktør Utvikling, ASKO Norge, og Vidar Jensen, Administrativ Driftssjef, Kiwi: 
      Verdikjedeeffektivisering i praksis
    • Debatt/Samtale
    11:30-12:30

    Lunch

    12:30-13:40

    Sesjon 3: Bærekraft, hva spiser vi og hva skal vi spise?

    • Siv Skard, førsteamanuensis, NHH:
      Den «grønne» forbruker: gapet mellom de gode intensjoner og atferd
    • Kjell Olav A. Maldum, Administrerende Direktør, Infinitum: 
      Plast er løsningen. Hvordan sikre gjenbruk?
    • Kristina Finne, Administrerende Direktør, Kolonihagen:  
      Å konkurrere på bærekraft 
    • Anne-Grete Haugen, Daglig leder, Matvett:
      En bærekraftig matbransje kaster ikke mat - stor effekt på økonomi og klima/miljø
    • Debatt/samtale
    13:40-14:00

    Kaffepause

    14:00-15:00

    Sesjon 4: Konkurranse, bransjeglidning og butikkpreferanser

    • Inger Lise Blyverket, Direktør Forbrukerrådet:
      Har vi et forbrukervennlig dagligvaremarked – sånn egentlig?
    • Henriette Ankerud & Mia Walle-Hansen, FOOD, NHH:
      Bransjeglidning: Hva skjer når Europris etablerer seg i nabolaget?
    • Viktoria Eimind & Valeria Engelund, FOOD, NHH, Butikkpreferanser i endring: Konsumentenes preferanser for lavpris
    • Lars Sørgard, Direktør i Konkurransetilsynet:
      Konkurranseutfordringer i dagligvarebransjen
    • Debatt og avslutning
  • Program 2018

    Program 2018

    rammer i endring
    09.00-09.30

    Registrering og kaffe

    09:30-09:40

    Åpning av FOOD 2018

    Frode Steen, professor, NHH

    FOOD 2015 Surveygjennomgang (PDF 576 kb)

    09:40-10:00

    Øystein Thøgersen, professor og rektor, NHH

    Makro-Norge – hvor står vi i 2018? (PDF 2.2MB)

    10:00-10:50

    Førstetrekksfordeler

    Tor W. Andreassen, professor, NHH

    Står kolonialen igjen på perrongen? (PDF 2,2MB)

    Harald Jacobsen, konserndirektør Schibsted Trykk & Distribusjon

    • Schibsted - fra Aftenposten til Finn til global digital kjempe 

    Thang Manh Tran, leder forretningsutvikling Vipps, DNB

    ‘Vipps – Først så tok vi Norge så tar vi…’  (PDF 1.2MB)

    Debatt med innlederne på scenen

    10:50-11:10

    Kaffepause

    11:10-12:20

    Kosthold og konkurranse

    Pierre Dubois, professor, Toulouse School of Economics

    Nutrition and competition (PDF 1MB)

    Samira Lekhal, seksjonsoverlege, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst

    Sukker og salt – begge deler svir, eller? (PDF 1.4MB)

    Stein Rømmerud, adm. direktør, Coca-Cola Enterprises Norge AS

    Selvregulering bedre enn avgiftspisken for kundene? (PDF 1MB)

    Lars Sørgard, direktør, Konkurransetilsynet

    Er selvregulering og samsnakket industri alltid uproblematisk? (PDF 1MB)

    Debatt med innlederne på scenen

    12:20-13:20

    Minglelunsj

    13:20-14:30 

    Grensehandel

    Richard Friberg, professor, Handelshögskolan i Stockholm og professor II, NHH

    Søta bror blir bare søtere? (PDF 1.1MB)

    Niels Hald, direktør i den danske Bryggeriforeningen

    • Afskaffelse af punktafgifter som regulatorisk instrument – den danske case 

    Ingvill Størksen, direktør, Virke dagligvare

    Grenseløs grensehandel – en trussel for norsk næringsliv (PDF 1MB)

    Trine Lerum Hjellhaug, adm. direktør, Lerum

    Sukkersjokket (PDF 1.7MB)

    Debatt med innlederne på scenen

  • Program 2017

    Program 2017

    Big data: Kampen om fremtidens kolonialkunde
    09.00-09.30

    Registrering og kaffe

    09.30-09.40 

    Åpning

    • Frøystein Gjesdal, rektor NHH
    09.40-10.20

    Sesjon I: En verden i endring?

    • Øystein Thøgersen, professor NHH
      En liten, åpen, norsk økonomi i endring – vil veksten fortsette? (PDF 2,6 mb)
    • Espen Andersen, førsteamanuensis BI
      Digitalisering som forretningsdisrupsjon (PDF 13,8 mb)
    10.20-10.40

    Kaffepause

    10.40-12.00 

    Sesjon II: Individualisert prising og digital tilgang til kunden

    • Øystein Foros, professor NHH
      Personlige priser – et fangens dilemma for kjedene?
    • Geir Inge Stokke, konsernsjef Coop
    • Truls Fjeldstad, markeds- og analysedirektør NorgesGruppen
      Ny tid for lojalitetsprogram
    • Ole Petter Nyhaug, partner og kreativ leder i Opinion AS
    • Debatt med innlederne på scenen
    12.00-13.00

    Minglelunch

    13.00-14.30 

    Sesjon III: Matvareutvalg: Er Norge annerledeslandet?

    • Frode Steen, professor NHH
      Annerledeslandet Norge? (PDF 1,4 mb)
    • Randi Flesland, direktør Forbrukerrådet
      Hvorfor er færre butikker i byene bedre for forbruker?
    • Peter A. Ruzicka, konsernsjef Orkla
      Internasjonal konkurranse i norsk dagligvarebransje (PDF 1,6 mb)
    • Bent Myrdahl, adm. direktør Q-Meieriene
      Direkte kommunikasjon mot kunden – hvorfor og hvordan? (PDF 3,7 mb)
    • Vegard Kjuus, adm. direktør Meny
      Jakten på det beste vareutvalget (PDF 1,7 mb)
    • Debatt med innlederne på scenen

    Nina Skage, administrerende direktør ved NHH, vil sammen med Frode Steen være konferansier og lede diskusjonen.

    Se video og bilder fra FOOD 2017