Førte til ny planlegging av fotballigaer og VM-kvalifiseringer

Av Sigrid Folkestad

12. august 2024 12:49

Førte til ny planlegging av fotballigaer og VM-kvalifiseringer

Siden 2005 har flere fotballigaer i Sør-Amerika brukt NHH-professor Mario Guajardos matematiske modeller for kampplanlegging. Modellene er også innlemmet i den søramerikanske VM-kvalifiseringen. Dette har gjort prosessene mer transparente.

Mario Guajardo er professor ved Institutt for foretaksøkonomi ved NHH. Noen av hovedområdene i Guajardos forskning dreier seg om økonomiske fordeler for både fotballindustrien og fansen.

MEDFORFATTERE FRA ARGENTINA, CHILE OG USA

Forskningen og modellene utviklet av Guajardo og hans kolleger har ført til store endringer. Det var deres innsats som sørget for at operasjonsanalyse ble brukt til å planlegge fotballkamper i VM-kvalifiseringsrundene.

Professor Mario Guajardo begynte å utarbeide heltallsprogrammeringsmodeller for sportsplanlegging i 2004–2005. Modellene definerer hvilke lag som spiller mot hverandre på hvilket sted i hver runde av en turnering, på grunnlag av flere kriterier. Kampoppsettet ble tatt i bruk for første gang av den chilenske toppligaen i 2005. Nå har fotballigaer i Argentina og Ecuador også tatt i bruk systemet.

VM I FOTBALL

Det er ikke bare herrenes fotballigaer som har brukt forskningen. De siste fem årene har den chilenske ligaen for kvinner dratt nytte av forskernes modeller og metoder.

Etter 2005 ble en lignende tilnærming implementert i flere andre ligaer:

Chilensk andredivisjon i 2007

Tredjedivisjon og flere ungdomdivisjoner i 2013

Norsk squashliga i 2013

Den argentinske basketballligaen i 2014 (på dommeroppdragene).

I 2015 utviklet Guajardo en heltallsprogrammeringsmetode for å lage et kampoppsett for de søramerikanske kvalifiseringskampene til VM.

TI SØRAMERIKANSKE LAND

I disse kvalifiseringsrundene konkurrerer ti søramerikanske land om fem plasser i VM. Hvert lag spiller to ganger mot hvert av de andre lagene over en periode på to år.

Det er 18 kampdager gruppert i ni dobbeltrunder (double rounds). I hver dobbelrunde spiller hvert lag to kamper med få dagers mellomrom.

Dette oppsettet gjør det utfordrende å planlegge en rettferdig kampfordeling, og ideelt sett bør ingen lag ha to borte- eller hjemmekamper på rad i en dobbeltrunde (double round breaks). Dette var umulig å oppnå med det tradisjonelle kampoppsettet som ble brukt for alle de fem VM-kvalifiseringsrundene som ble avholdt mellom 1998 og 2014.

Guajardos modell genererte et oppsett som i stor grad forbedrer balansen i hjemme-borte-sekvensene og sikrer at alle lagene i hver dobbeltrunde spiller én hjemmekamp og én bortekamp. Tidsplanen sørger også for en viss symmetri med hensyn til det tradisjonelle formatet, slik at det er lett å forstå for både fansen og media.

Oppsettet ble foreslått på et møte mellom de søramerikanske lagene i mai 2015.

VM I RUSSLAND OG QATAR

Selv om flere forslag ble presentert, ble Guajardos oppsett enstemmig valgt av de 10 landene og tatt i bruk i kvalifiseringen til VM i Russland i 2018.

Formatet ble også implementert for VM i Qatar i 2022 og brukes for tiden i kvalifiseringen til VM i 2026. Modellen har dermed blitt brukt i de tre siste fotball-VM og må sies å ha vært vellykket. Det ser ut til å være første gang operasjonsanalyse er blitt brukt i en internasjonal fotballkonkurranse.

KAN FØRE TIL KORRUPSJON OG KAMPFIKSING

Den kvalitative effekten av forbedret planlegging er lik, om ikke større enn, den kvantitative effekten. Større åpenhet i planleggingskriteriene og økt troverdighet er avgjørende.

Dette har vist seg å være effektivt for å løse store problemer internasjonalt:

Manuell fordeling av kampdager og dommere kan øke risikoen for korrupsjon og kampfiksing i fotball. Med Guajardos matematiske modell har prosessene blitt mer gjennomsiktige.

De siste 20 årene har mer enn 50 sportsturneringer i Sør-Amerika blitt planlagt ved hjelp av operasjonsanalyse. Den økonomiske effekten for den chilenske fotballindustrien har tidligere blitt anslått til 59 millioner dollar. Dette skyldes innvirkning på billettinntekter (41 %), økte inntekter fra TV-abonnenter (47 %) og besparelser i reisekostnader for TV-stasjoner og lag (12 %).

I tillegg til den direkte innvirkningen på bransjens økonomi har fotball, i motsetning til tradisjonelle virksomheter, en viktig sosial komponent. Ifølge FIFA engasjerte rundt 5 milliarder mennesker seg i Qatar-VM i 2022 og fulgte mesterskapet på tvers av en rekke plattformer. På sosiale medier ble det postet 93,6 millioner innlegg til sammen på alle plattformene.

Attraktive turneringer skaper trivsel blant fansen, og verdien av dette overstiger både billettinntektene og abonnentprisen som faktisk betales. Innføringen av lagkrav og ulike sportskriterier har også ført til større åpenhet og en mer rettferdig kampfordeling. Modellene og metodene har fått stor utbredelse og bidratt til å fremme operasjonsanalyse som et effektivt verktøy for å løse praktiske problemer.

Fordelene har vært særlig betydelige på følgende områder:

  • større åpenhet i planleggingskriteriene og økt troverdighet
  • bedre planlegging av rettferdighet kampfordeling og mindre slitasje på spillerne takket være bedre gjennomføring av reiser
  • høyere oppslutning, bedre offentlig orden og en konsentrasjon av de mest spennende turneringene mot slutten av sesongen
  • færre uønskede endringer av kampoppsettet når turneringen er i gang
  • bedre resultater i internasjonale turneringer og bedre drift på arenaene