– Vestlandet trenger mer risikokapital

Stine Fiksdal. Privat foto
– Hvis jeg skulle studert dette helt i starten av karrieren, hadde jeg nok brukt mye mer tid på å lese pensum. Nå tilegner jeg meg kunnskapen på en helt annen måte. Jeg har jeg knaggene å henge kunnskapen på, og trenger ikke sitte og pugge, sier Stine Fiksdal.
Av Ove Sjøstrøm

26. juni 2024 10:53

– Vestlandet trenger mer risikokapital

Stine Fiksdal har bred bakgrunn som leder fra finans og innovasjon. Som administrerende direktør i VIS – Vestlandets Innovasjonssenter AS, er hun litt bekymret på Vestlandets vegne.

For tiden er Stine Fiksdal opptatt av ny kunnskap som kan styrke henne som leder og tar videreutdanning ved NHH Executive. Der har hun nylig gjennomført Ledelsesprogrammet og er ferdig med Brytningstid mot slutten av året.

– Det fine med NHH Executive er at du kan ta ulike moduler i ditt eget tempo og etter hvert bygge en hel master, hvis du ønsker det. Det passer meg bra, og jeg tror flere får muligheten til å ta videreutdanning ved et slikt fleksibelt løp, sier Stine Fiksdal, administrerende direktør i VIS – Vestlandets Innovasjonssenter AS.

Mennesker først

Fiksdal startet karrieren i barnevernet som sosionom, men fant fort ut at hun ønsket å jobbe med mennesker i en annen setting. Hun tok videre studier innen organisasjonsutvikling og ble tidlig nysgjerrig på innovasjon.

– I VIS har vi et motto som sier: «Mennesker først.» Det betyr at enhver idé, ethvert forskningsresultat, alt som ligger bak, handler om mennesker som jobber sammen og finner nye løsninger. Det er det som trigger meg aller mest med innovasjon, forklarer Fiksdal.

Utfordret de etablerte bankene

Hun fikk virkelig prøvd seg som innovasjonsleder da hun begynte i Sbanken rett før de ble børsnotert og løsrevet fra sin svenske eier i 2015. Som en liten aktør i det norske markedet måtte de tenke nytt for å utfordre de store bankene.

– Det som drev oss hver dag, var hvordan vi kunne være en utfordrer for store banker som DNB. Hvordan kunne vi sørge for at kundene fikk en forenklet hverdag? Kundedrevet innovasjon var virkelig noe jeg lærte mye av i Sbanken, forteller hun.

Trenger ny risikokapital

Stine Fiksdal. Privat foto
Vestlandet er et av de få fylkene som ikke har tidligfasefond. Mye av pengene i regionen går inn i eiendom og etablerte industrier. Det bekymrer Stine Fiksdal som er administrerende direktør i VIS – Vestlandets Innovasjonssenter AS.

Fiksdal mener Vestlandet har alle forutsetninger for å lykkes med innovasjon, med verdensledende forskningsmiljøer og en sterk entreprenørånd. Men hun er litt bekymret.

– Regionen vår sliter litt med det som har fått betegnelsen «hollandsk syke» – at vi er dopet på at det går så bra i oppdrettsnæringen, fiskeriene og i olje- og gassindustrien.

For å lykkes mener Fiksdal det trengs et felles løft, der både fylkeskommune, kommuner, banker, regionale banker og private investorer bidrar. Hun tror få regioner har så stort potensial som Vestlandet, men også få som gjør så lite med det.

– Vi er virkelig nødt til å bygge opp ny industri og nye grønne arbeidsplasser. Men der ligger vi bakpå. Vestlandet er et av de få fylkene som ikke har tidligfasefond. Mye av pengene i regionen går inn i eiendom og etablerte industrier.

– Så dette blir min lille oppfordring i sommer: Alle gode krefter må gå sammen om å stable sammen risikokapital til dyktige gründere og oppstartselskaper som vil satse.

Livslang læring

Anbefalt

Fagbøker: «The Power of Us» av Dominic Packer og Jay Van Bavel, og «Thinking Fast and Slow» av Daniel Kahneman

– To lærerike bøker som jeg anbefaler på det sterkeste. Den første handler om identitet, mens den andre handler om hvordan vi tar ulike beslutninger.

Sommerbok: «Den franske fotografen» av Natasha Lester

– En roman som tar for seg franske motstandskvinner under andre verdenskrig. Veldig god bok og herved anbefalt.

Podcast: «198 land»  

– Det er Einar Tørnquist som inviterer en gjest som kjenner et land godt. Veldig spennende, lærerikt og interessant å høre på.

Sommermat: Grill- og sjømat

– Vi fanger krabber og griller mye om sommeren.

Ferie: Norgesferie

– Vi skal gå på fjellturer og pusse opp hytten på Geilo. Så blir det Springsteen-konsert i Bergen.

Fiksdal brenner for livslang læring og videreutdanning.

– Som leder må du av og til ta en tenkedag hvor du ser de store, lange linjene. Å bruke teoretiske knagger til å henge valgene man tar som leder på, er veldig verdifullt. For min del handler det om min egen erfaring, men også om mer faglig påfyll gjennom videreutdanning.

Hun anbefaler andre ledere å investere i egen kompetanse, uansett hvor de er i karrieren. Hun opplever ikke at det tar ekstra tid, men at det gir en ekstra dimensjon til jobben hun uansett må gjøre som leder.

– Jeg må stoppe opp og reflektere. Jeg må tenke strategisk. Jeg må bruke tid på ledelse. For meg har det vært veldig verdifullt. Jeg har brukt det aktivt i hverdagen, også med min ledergruppe, forteller hun.

Nå må vi satse

Fiksdal roser NHH Executive for å ha et opplegg der det faglige stoffet knyttes tett opp til deltakernes egen arbeidssituasjon og rolleutførelse. Dialogen mellom deltakere og forelesere gir en unik læringsarena.

– Hvis jeg skulle studert dette helt i starten av karrieren, hadde jeg nok brukt mye mer tid på å lese pensum. Nå tilegner jeg meg kunnskapen på en helt annen måte. Jeg har jeg knaggene å henge kunnskapen på, og trenger ikke sitte og pugge.

Hun gleder seg til å ta med seg ny kunnskap og perspektiver inn i lederrollen og bidra til innovasjon og omstilling i næringslivet.

– Vi har virkelig alt som skal til for å skape verdier og arbeidsplasser for fremtiden. Men da må vi tørre å satse, investere i kunnskap og samarbeide på tvers. Jeg tror videreutdanning og faglig påfyll er en nøkkel til å lykkes med det, enten det er innen ledelse, innovasjon eller digitalisering, sier Fiksdal.

Les mer om NHH Executives kurs og programmer