En digital verden i rask endring
Arild Fagerland jobber med digitaliseringsprosesser i Econa, et fagfelt som endrer seg i et forrykende tempo. Endringstakten krever oppdatert kunnskap.
Anbefalt
Fagbok: «Design for Digital» av Jeanne W. Ross, Cynthia M. Beath og Martin Mocker.
– Denne boken er rett og slett spot on når det kommer til digitalisering. Den gir en systematisk og strategisk tilnærming til digitaliseringsprosessen, steg for steg.
Podcast: «Syntax Web Development»
– Jeg anbefaler denne fordi den tar for seg ulike aspekter ved utvikling av digitale løsninger. Den behandler konkrete problemstillinger, og gir anbefalinger om verktøy som kan brukes.
Favorittmat: Sjømat
– Selv om sjømat er best om vinteren, kommer jeg ikke utenom disse delikatessene om sommeren.
Ferie: Frankrike og Spania
– Jeg drar til Sør-Europa i år.
– Det går ekstremt fort innen AI og maskinlæring, så jeg forstår dem som er litt bekymret. Personlig velger jeg å være optimist, sier Arild Fagerland, leder for IT og digitale tjenester i Econa.
– Kunstig intelligens kan gjøre hverdagen vår bedre og mer effektiv, selv om det også vil by på utfordringer, fortsetter han.
AI og maskinlæring har vært her lenge, men det blir nå gjort tilgjengelig på en helt ny måte. Dette stiller krav til gode kunnskaper om både digitalisering og prosessledelse.
– Hvordan vi anvender kunstig intelligens i virksomhetene, og integrerer den i prosessene våre, er viktig å avklare. Spesielt kunnskap om AI Prompt. Og hvordan håndterer vi sensitiv data, sikkerhet og hva er riktig anvendelse? Noen snakker om at AI vil erstatte folk, men jeg tror det heller handler om hvordan vi håndterer AI.
Spennende og faglig utfordrende
Econa er en interesse- og arbeidstakerorganisasjon for mastergradsutdannede økonomer, siviløkonomer og studenter innen økonomisk-administrative fag i Norge, med nærmere 29000 medlemmer.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Akkurat nå jobber vi systematisk med å få på plass den digitale ryggraden vår. Kjernesystemene i Econa skal sørge for at alle de digitale prosessene går smertefritt og effektivt.
Fagerland har utdanning innen markedsføring og salgsledelse, og har alltid vært opptatt av gode digitale løsninger. I 2014 var han med på å grunnlegge Timecloud, et system for vaktplanlegging for restauranter og hoteller.
– Etter hvert fant jeg ut at det var kombinasjonen av forretningsutvikling og digitalisering som interesserte meg mest, sier han og legger til:
– Da jobben i Econa dukket opp, kunne jeg ikke si nei. Jobben er både spennende og utfordrende. Ikke minst fordi vi har en så viktig medlemsmasse, og veldig dyktige frivillige rundt i hele landet. Disse medlemmene skal ha de beste løsningene på markedet, og det jobber vi daglig med å innfri - spesielt innen det digitale.
Livslang læring
Econa har et sterkt fokus på samfunnsansvar og bærekraft. Dette inkluderer hovedsatsningsområdene mangfold, grønn omstilling og livslang læring.
– Videreutdanning er helt i kjernen av det Econa fronter. En del av strategien vår er viet til nettopp livslang læring. Vi jobber aktivt for å fremme betydningen av videreutdanning blant våre medlemmer, sier han og utdyper:
– For økonomer er det spesielt viktig innenfor områder som bærekraft og bærekraftsrapportering, forretningsmodeller for fremtiden og ikke minst digitalisering.
– Det er viktig å fylle på med kompetanse for å holde seg relevant og aktuell. Virksomhetene trenger ansatte som er oppdaterte, det gir dem et konkurransefortrinn.
Bygger digital infrastruktur
Kjernen i Econas digitale infrastruktur er et godt CRM-system, forklarer Fagerland, som forteller at et slikt system må ha mange moduler og applikasjoner for å håndtere et bredt spekter av tjenester:
– Det handler om alt fra juridiske tjenester til karriererådgiving og kommersielle partnerskapsavtaler hos bank og forsikring. Alt dette, inkludert administrasjonen av rundt 450 arrangementer i året, krever naturligvis digital støtte, sier han.
– Markedsføringsmodulen som vi har bygget opp, gjør for eksempel utsendelse av nyhetsbrev veldig effektiv. Segmentering er viktig for oss, da det handler om å kunne nå medlemmene våre der de er, når de er der.
Fagerland har valgt å ta videreutdanning hos NHH Executive. I fjor gjennomførte han Digitaliseringsledelse, og i år tar han Prosessledelse.
– Mange av de prosjektene vi jobber med nå er et resultat av digitaliseringsleder-programmet jeg tok i fjor, men begge programmene er veldig relevante for vår digitale strategi.
Praktisk kunnskap
Videreutdanning er helt nødvendig for å være oppdatert i egen jobb, understreker Fagerland.
– Disse studiene er casebasert, og programmene er satt sammen på en svært praktisk måte. I tillegg til oppdatert forskning og teoretisk kunnskap, er hovedpoenget å kunne anvende dette i egen virksomhet, sier han og slår fast:
– Når du tar disse programmene, kan du lære noe spennende på torsdag og fredag, og allerede anvende det du har lært påfølgende mandag.
– Hva handler programmene om?
– Prosessledelse handler først og fremst om å se virksomheten fra et ende-til-ende-perspektiv. Det fokuserer på rollene og sekvensen av aktiviteter som foregår i prosessene, sier han og forklarer at programmet har hjulpet ham til å se helheten, fra toppledelse og strategi, via virksomhetsstyring og virksomhetsarkitektur, og til å innføre disse i praksis:
– Underveis lærer man alt fra modelleringsteknikker til overordnet strategi, og for å utvikle prosessene og gi dem innhold, må du benytte deg av teknologi. Skal du ha store utviklingsprosjekter innenfor digitalisering, må du være i stand til å se prosessene du faktisk skal digitalisere.