Bygger for fremtiden
For Eviny og konserndirektør Kristin Aadland handler det om å tenke stort nok. Spesielt når Vestlandet og næringslivet er i kontinuerlig omstilling.
HVA GJØR DU NÅ?
Møt nåværende og tidligere studenter i årets sommerserie fra NHH Executive.
– Det er mye spennende som skjer på jobb for tiden. Vi tilhører en bransje som er mer relevant enn noen gang. Etterspørselen etter vår kompetanse og våre tjenester bare øker, sier Kristin Aadland, konserndirektør for Entreprenør og marked hos Eviny.
Hun legger til:
– Akkurat nå handler det om å rigge selskapene våre slik at de kan ta gode valg, og ikke minst sørge for at vi velger rett vei og prioriterer riktig til beste for hele Vestlandet. Vi skal gjøre hverdagen enklere og grønnere for våre kunder.
Eviny er et konsern med en rekke selskaper som jobber for å løse fremtidens energiutfordringer. Det betyr blant annet å kutte utslipp gjennom elektrifisering og digitalisering av samfunnet.
– Hva jobber du med nå?
– Vi forbereder oss på å utnytte de mulighetene som kommer. Et eksempel er satsingen vår på telekom og fiber. Vi ønsker å bli enda større enn vi er i dag.
Bygger nytt telekomselskap
Det er fiberselskapene Enivest, Eviny Breiband og Tafjord Connect som utforsker om de skal lage Vestlandet nye og kraftfulle fiber- og telekomselskap.
– Telekomsektoren vil endre seg mye fremover. utbyggingen av fiber har vært stor og vi nærmer oss full dekning. Effektiv drift blir viktig fremover og produktutvikling. Derfor jobber vi for å bli større, sier hun og legger til:
– Et godt utbygd fibernett og digitalisering er en del av grunnmuren for blant annet grønn omstilling og innovasjon.
Får Aadland og Eviny som de vil, kommer det et nytt telekomsenter for Vestlandet med rundt 50.000 kunder. Det betyr også en sterkere konkurransekraft.
– Driftssikker og lynraskt bredbånd vi styrke innovasjonstakten her vest og åpne for mange nye muligheter, spesielt i distriktene. Er det noe pandemien har vist oss, er det behovet for å kunne jobbe fra hvor som helst og når som helst, med samme fasiliteter man har på kontoret, sier hun.
Kontinuerlig endring
Anbefalt
Fagbok: «Platform Revolution» av Geoffrey G. Parker.
– Det blir viktig å forstå platform som forretningsmodell fremover.
Sommerbok: «Storyteller» av Dave Grohl.
Podcast: – Jeg hører en del på podcaster, og kanskje spesielt ulike lederpodcaster. NHHs podcast om ledelse og konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpesets PREIK, er alltid nyttig å lytte til.
Mat: – Tapas er alltid suksess, men nå på sommeren vil jeg velge sjømat
Ferie: – Med tre barn som spiller fotball så blir det både cup i Sogndal og Norway cup. Etter to år med Norges-ferie, har vi bestilt to uker i USA denne sommeren.
Aadland begynte i Eviny i 2013. Hun er utdannet siviløkonom ved NHH, og har tidligere jobbet med strategi og styring i DNB og som CFO i Inwido Norge.
Som videreutdanning valgte hun Bedriftsinterne program og Omstilling og Innovasjonsledelse – Brytningstid, et deltidsstudium på masternivå hos NHH Executive. Programmet tar for seg omstilling, innovasjon og ledelse. Studiet kan inngå i en mastergrad og er delfinansiert av Sparebanken Vests samfunnsnyttige midler.
Aadland var med da det første kullet gjennomførte Brytningstid i 2018.
– Jeg så med en gang at dette programmet ville passe meg faglig og praktisk. Det traff midt i de problemstillingene jeg må forholde meg til i egen jobbhverdag, sier hun og slår fast:
– Er du leder i dag, står du i kontinuerlige endringsprosesser. Da må du også ha verktøyene for å være i stand til å utvikle nye og bærekraftige forretningsmodeller. Og kanskje det viktigste: Du må være i stand til å tenke stort nok for å være relevant i fremtiden.
– Et praktisk fag
I Brytningstid jobber studentene i grupper med aktuelle caser fra den virkelige verden.
– NHH har klart å sette sammen tema som er veldig relevante for mange ulike bransjer og sektorer, sier hun, og trekker fram bakgrunnen til deltakerne på programmet:
– Vi kom fra veldig ulike bransjer, men oppdaget at vi stod i akkurat de samme utfordringene og endringene. Det faglige ved programmet har gjort oss i stand til å ta tryggere og riktige veivalg. Å sparre med folk fra ulike bransjer, gjorde studiet enda mer lærerikt. De andre studentene hadde ofte litt andre vinklinger på de samme problemstillingene jeg var opptatt av.
– Er det tøft å gjennomføre studiet?
– Det er arbeidskrevende, men absolutt verdt det, sier hun og avslutter:
– Som leder tar ofte hverdagen deg med dagens arbeidsoppgaver. Da er det viktig å løfte blikket utover det man holder på med her og nå. Å stå støtt på eget forretningsområde, men samtidig være i stand til å tenke nytt, er nøkkelen. Jeg bruker mye tid på å tenke gjennom hva som kommer til å treffe oss, og hvordan kan vi utnytte de mulighetene som oppstår.