Rune Bjerke er utnevnt til DIG Fellow
Forskningssenteret DIG (Digital Innovation for Growth) har utnevnt tidligere konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, til DIG Fellow. Denne utmerkelsen går til en person utenfor akademia som er synlig i det offentlige ordskiftet om DIGs forskningsområder, digitale innovasjoner for bærekraftig vekst.
En DIG Fellow er en ambassadør for DIG, og fremmer / tar del i forskningen og formidlingen til DIG.
En DIG Fellow skal videre ha satt spor etter seg i næringslivet og/eller i samfunnet, og ha gjort en langsiktig forskjell innen områder relatert til DIGs forskningsagenda.
I 2024 ble altså Rune Bjerke utnevnt. I begrunnelsen for valget sier leder for forskningssenteret DIG, professor Bram Timmermans, at Rune Bjerke, er synlig og innflytelsesrik i den offentlige debatten og har fremmet digitale innovasjoner i mange år. Han har også bidratt aktivt med både forskning og formidling knyttet til DIG og i samarbeid med forskere ved DIG.
Rune Bjerke holdt Lehmkuhlforelesningen i 2020, og har bl.a. skrevet boken Innovasjonskapasitet sammen med DIG forskerne Anne Cathrin Haueng, Christine B. Meyer og Inger G. Stensaker. Bjerke er også NHHs første «Adjunct Executive in Residence». Dette innebærer en 20 % stilling ved NHH i en periode på nærmere tre år. Stillingen innebærer å holde forelesninger, delta i interne arbeidsgrupper og seminarer, samt delta i næringslivsrettede forskningsprosjekter. Stillingen er lagt til Institutt for strategi og ledelse.
Rune Bjerke ble offentliggjort som DIG Fellow under årets DIG Summit.
Fått mange forsider, men aldri en pris
Rune Bjerke takket for utnevnelsen med et kort tilbakeblikk på sin tid som konsernsjef i DNB. – Som konsernsjef i bank har jeg fått mange forsider, men dette er første gangen jeg har fått en pris, sa han.
Han fortalte videre at han i sine ulike posisjoner i politikken og senere næringslivet har vært opptatt av å få til grunnleggende og nødvendige omstillinger. Det være seg i omstillingen av industri med store karbonutslipp, ivareta forsyning og sikkerhetsutfordringer i et grønt energiselskap eller i bank.
- På 1990-tallet arbeidet om lag 85 prosent av de ansatte i bank direkte med kundebehandling. Nå er det om lag 15 prosent. Årsverk innen kundebehandling går ned, men det kommer nye årsverk. Da jeg startet i DNB var det ett årsverk som jobbet med compliance. Nå er det 1100 årsverk knytte til dette, fortalte han.
Trenger bare spennende problemstillinger
Rune Bjerke forteller videre at han i tiden etter han sluttet som konsernsjef i DNB har satt stor pris kontakten han jevnlig har med Institutt for Strategi og Ledelse ved NHH, hvor han får muligheten til å snakke om, lese om og jobbe med endring.
Han oppfordrer alle som har anledning til å gå inn i et samarbeid med forskerne ved et senter som DIG. – Det eneste dere trenger er noen spennende problemstillinger. Ta dem med til partnere, studenter og gode professorer på NHH, var hans appell. – Jeg skal leve lenge på denne prisen, sa Rune Bjerke til slutt i sin takk for utnevnelsen til DIG Fellow.