Emnet gir studentene forståelse og evne til å kunne forklare analytisk hvordan og hvorfor Norge har utviklet seg til å bli et av verdens rikeste land i løpet av de siste 200 år.
Emnet inneholder tre hovedbolker:
1. Norsk økonomisk historie 1800-1914
2. Norsk økonomisk historie 1914-1945
3. Norsk økonomisk historie etter 1945
Den første bolken vil emnet konsentrere seg om de økonomiske konsekvenser av etableringen av Norge som en nasjonalstat i en stadig mer internasjonal økonomi. Her legges det vekt på innføring av eget pengesystem, egen økonomisk politikk, næringspolitikk, kredittvesen og nasjonal infrastruktur. Det ses på næringsutvikling, eksportvekst, fremvekst av liberalisme og Norges plass i den globale økonomi. Transformasjonen fra en statisk til en dynamisk økonomi kjennetegnet av kontinuerlig produktivitets- og økonomisk vekst vil bli analysert.
I den andre bolken vil hovedfokus bli lagt på vekslingen mellom betydelige finansielle og realøkonomiske kriser og betydelig økonomisk vekst. Her spiller Norges plass i den globale økonomi, rekonstruksjonen og sammenbruddet av gullstandarden en viktig rolle sammen med økonomisk politikk og næringsutvikling og massearbeidsledighet.
I den tredje bolken vektlegges først oppbyggingen av en planøkonomi og senere dens modifisering og moderat overgang til neoliberalisme. Overgangen til en mer petroleumsavhengig økonomi og Norges plass i den globale økonomi analyseres også grundig. Likeledes omleggingen av den økonomiske politikken fra ca 1980.