Gi mediene mer penger til å «grave» – folket vil betale
Samfunnet har stor nytte av avslørende, samfunnskritisk journalistikk og kan trenge mer slikt ressurskrevende arbeid enn det hver enkelt av oss velger å betale for.
Gravejournalistikk kan likevel være veldig lønnsomt for samfunnet.
Nordmenn vil at Oljefondet skal stemme grønnere
Et enkelt eksempel viser hvordan frie markeder kan svikte i å gi samfunnet den gravejournalistikken vi egentlig vil ha:
Du og alle andre i landet har 100 kroner til å bruke enten på å kjøpe en avis som inneholder gravejournalistikk eller på å kjøpe tilgang til mer sport på tv. Hvis alle velger gravejournalistikk, betyr det at landet totalt betaler cirka 500 millioner kroner for gravejournalistikk. Hva hvis akkurat du dropper å betale? Da får du se sport på tv og landet får cirka like mye gravejournalistikk.
Hvis alle tenker slik ender vi opp med at ingen vil betale for gravejournalistikk, selv om alle egentlig ville foretrukket at alle betalte.
Jeg gjennomførte en undersøkelse blant et utvalg på 3000 representative nordmenn for å undersøke om befolkningen mener at Norge i større grad bør løse denne markedssvikten ved å støtte gravejournalistikk direkte:
- Et flertall av befolkningen ønsker å betale 150 kroner mer i skatt for å finansiere gravejournalistikk hos NRK.
- En del er skeptiske til at NRK klarer å holde seg politisk nøytral.
- 58 prosent foretrekker dermed at vi gir private mediebedrifter subsidier for å drive gravejournalistikk i stedet for å gi mer penger til NRK.
Men man er ikke nødt til å øke den samlede støtten for å få mer gravejournalistikk. Det går også an å endre dagens prioriteringer. I min spørreundersøkelse svarer over 60 prosent at politikerne bør gi NRK klarere retningslinjer om å bruke mer av ressursene sine på gravejournalistikk.
Trenger hjelp og støtte
En slik ordning må utformes nøye for å sikre at støtten faktisk går til gravejournalistikk. Men myndighetene lager jo allerede kontrakter for leveranse av andre offentlige goder til private aktører. Så lenge man klarer å finne et mål på hva som er gravejournalistikk, kan man gjøre det samme på dette området.
For å få vedtatt noe slikt er man avhengige av politisk støtte, og man kan spørre seg om politikerne nødvendigvis ønsker seg enda flere journalister som graver rundt i alt de holder på med.
Behold «skitne» aksjer hvis du bryr deg om klimaet
Ps! For å få en pekepinn på hvor man bør grave mer, spurte jeg alle de 3000 nordmennene om råd og vink. Mange ønsker enda mer graving om politikere og habilitet, men det er også mange spesifikke ønsker om å undersøke alt fra Jens Christian Hauges roller til doping i norsk idrett. Interesserte journalister kan ta kontakt for å få hele listen. Gratis.